Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Umění japonských litinových konvic dobře a dlouho slouží i zdobí

Historikové se dnes nemohou dohodnout, komu patří prvenství - vyrobili první litinovou konvici na přípravu čaje Číňané, nebo Japonci? Originál je momentálně přisuzovaný ostrovanům. Ať už však byl prvním designérem kdokoli, je nad slunce jasné, že měl geniální nápad.

Jednoduchý tvar zůstal po stovky let v takřka nezměněné podobě. Materiál setrvává dlouho horký a s ním i nápoj uvnitř. V tradičním čajovém obřadu má též velkou roli vizuální stránka. Konvičky jsou zkrátka krásným doplňkem domácnosti.

43095

Jejich tradiční výroba spočívá v nalití železa do hliněné nebo pískové formy. Rozmach konvic je datován do 17. století, kdy se nádoby ponechávaly celý den na žhavém uhlí, aby čaj v nich vydržel stále horký. I bez rozpáleného ohně si však dopřejete teplý nápoj ještě hodinu po uvaření. Díky litině se teplo rovnoměrně rozkládá, to pak přispívá k lepšímu louhování čaje a tím pádem i výraznější chuti čaje.

V ladném tvaru se odráží japonská láska pro vkusnou jednoduchost. Díky tomu jsou japonské litinové konvice skvělým dekorativním prvkem. Zásluhou materiálu navíc vydrží celou řadu let.

Jak vybrat litinovou konvici na čaj? Součástí kvalitní japonské litinové konvice je nerezové sítko na čajové lístky. Vnitřek konvice bývá glazovaný. Ke konvičkám jsou k dostání speciální podložky, které chrání nábytek před poškození teplem. Pořiďte si svou japonskou litinovou konvičku!

43068