Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Putování po čajích na Srí Lance: Kandy

Jenom tři hodiny cesty autem od hlavního města Srí Lanky Kolomba leží mezi kopci město se zajímavou historií i důležitým buddhistickým dědictvím. Kandy je však také místo, kde se zrodil slavný cejlonský čaj. Kde jinde začít cestu za čajem na Srí Lance?

Ceylon Tea

Dnes je Kandy město s více než 100 tisícem obyvatel, které tak trochu trpí prudkým nárůstem obyvatel. Původně neslo název Maha Nuwara - Velké město a vzniklo v 16. století coby nové sídlo sinhálského království. Tuto roli plnilo až do začátku 19. století, kdy se neubránilo Britům. Stalo se tak domovem posledních sinhálských králů. Dnes je poutním místem buddhistů. Zdejší chrám totiž údajně ukrývá pravý Buddhův zub. A díky zapsání na seznam UNESCO sem vykonávají pravidelné poutě také turisté.

Při poloze v nadmořské výšce kolem 500 metrů nad mořem a orámování zelenými horami se Kandy stalo centrem nového čajového byznysu. V druhé polovině 19. století psal první čajový podnikatel na Srí Lance James Taylor do svého rodného Skotska: „Možná toho podle vás píši až moc o okolní krajině. Ale kdybyste tu byli, pochopili byste proč.“ Loolecondera, Taylorova první plantáž, byla tak jako mnoho jiných původně určená pro pěstování kávy. Čajový byznys vyrašil kolem Kandy v roce 1867.

> Přečtěte si více o historii a současnosti čaje na celé Srí Lance

Samotné město není posazené příliš vysoko a ani místní kopce nedosahují takových vrcholků jako ty na jihu centrální Srí Lanky. Čaje tak rostou zhruba ve výškách od 650 do 1300 metrů nad mořem a řadí se tak mezi středně vzrostlou produkci. Mezi čajovými znalci prosluly zejména plantáží jako Nilambe, Hantane, Pussellawa, Gampola, Imboolpittia, Monte Cristo či Hewaheta.

Počasí, které působí na výslednou chuť čaje, je zde ovlivněné jihozápadními monzuny a větrem, který čechrá kopce nad samotným městem. Čaj z místních údolí, která jsou před větrem více chráněná, je silnější a má tmavší barvu než ostatní čaje z tohoto regionu. Většina plantáží se nachází na západních svazích a nejkvalitnější čaje se produkují v průběhu prvního čtvrtletí roku, kdy se nad regionem vznáší chladnější a sušší počasí. Celkově jsou však zdejší čaje intenzivní a pyšní se měděnými tóny.

Připravte si lahodný šálek tohoto nápoje a ochutnejte kvalitní čaje vzrostlé, zpracované a zabalené na Srí Lance. Vyzkoušejte, jak chutnají čaje z plantáží kolem Kandy.

12104