Na první pohled je to jen obyčejná malá kulička. Vložte ji však do horké vody a vykvete vám malý zázrak. Kvetoucí čaje jsou důmyslné ručně vyráběné produkty s vizuálním, ale i chuťovým a zdravotním efektem. Nebojte se je vyzkoušet.
Nápad vyrobit kvetoucí čaj se zrodil v čajové kolébce světa. První kuličky spatřily světlo světa v čínské provincii Yunnan a odtud se rozšířily do celého světa. Čajové růže se vyrábí ručně a je při ní zapotřebí praxe a zručnosti. Do snopečků kvalitního čaje se přidávají sušené květiny, z kterých se tradičně vyrábí čajové směsi. Balíček se zaváže tak, aby se čajové lístky v horké vodě uvolnily a vytvořily dekorativní květ. Pití tohoto čaje je navíc nejenom estetický zážitek, prospívá navíc zdraví. Přisuzují se mu účinky na očistu těla, projasnění pleti, zrychlení metabolismu či snížení hladiny stresu.
> Čajové pytlíky po vylouhování nevyhazujte, poslouží v péči o domácnost i tělo
Na co si dát pozor?
Váš kvetoucí čaj by měl být vždy připravený z toho nejkvalitnějšího bílého čaje. Důvod je velmi jednoduchý. Bílý čaj můžete nechat louhovat delší dobu a kochat se tak čajovým květem. Použitý zelený či černý čaj by po delší době ve vodě zhořknul, případně by bylo potřeba jej po několika minutách vyjmout a estetický zážitek by byl ten tam. Díky bílému čaji si tak můžete užít lahodnou květinovou chuť a vůni.
Jak si připravit kvetoucí čaj
Ideální je použít skleněnou čajovou konvici. Pokud vložíte čaj přímo do skleničky či hrnku, bude se hůř pít. Takhle se jím můžete kochat a sdílet ho. Do necelého půl litru vody nalejte vodu o teplotě zhruba 90 stupňů Celsia. A teprve poté vložte kuličku čaje. Vyčkejte několik minut, než se plně rozvine. Louhování trvá zhruba 10 minut. Delší louhování však není na škodu.
Vyzkoušejte kvetoucí čaje a dopřejte si lahodnou květinovou chuť i netradiční zážitek.