India Darjeeling North Tukvar FF

Kód: 00132 05072 04072 Zvolte variantu
1 999 Kč / ks 1 149 Kč / ks 149 Kč / ks od 149 Kč / ks 1 738,26 Kč bez DPH 999,13 Kč bez DPH 129,57 Kč bez DPH od 129,57 Kč bez DPH 199,90 Kč / 100 g 229,80 Kč / 100 g 298 Kč / 100 g
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
2.12.2020 2.12.2020 2.12.2020 Zvolte variantu

India Darjeeling North Tukvar FF je indický černý čaj z letošní první sklizně. Nenechte si ujít tento výjimečný létající čaj plné, příjemně sladké chuti a jemné, muškátové vůně.

Složení: indický černý čaj.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Indické čaje

V prvním jarním sběru letošního roku naleznete jemné čaje s nádherným aroma a plnou, velmi příjemnou chutí, které budou osvěžením pro Váš stůl. Vůně je svěže květinová, lehce nasládlá nebo i mírně kořeněná.

Indie je vedle Číny a Šrí Lanky největší producent čaje na světě. Čajový průmysl zde zaměstnává na dva miliony lidí a celková roční produkce se pohybuje mezi 800 až 900 tisíci tun. Čaje z Indie jsou v drtivé většině černé. Zelený čaj se ve větším množství vyrábí na severozápadě země a je určen hlavně pro afghánský a íránský trh. Kvalitnější zelené a částečně oxidované čaje se daří pěstovat v Darjeelingu. 

Darjeelingské černé čaje

Roční produkce nevelkého území na úpatí Himálaje kolísá mezi deseti a patnácti tisíci tunami. Hornaté prostředí Darjeelingu s nejistým klimatem donutilo zdejší pěstitele sázet spíš na kvalitu a výlučnost svých čajů než na množství. Ty nejslavnější z nich, jako např. MimHimalaya Royal či Ging, lahodí uchu i srdci milovníka čaje, stejně jako Châteauneuf-du-Pape vinaři.

V celosvětovém měřítku jsou čaje z oblasti Darjeeling zcela mimořádné. Částečně je to důsledek některých originálních technologických postupů. Chuť lepších sort je lahodnou symfonií nejrůznějších aromatických akcentů - květinových, medových, ovocných, kořeněných, oříškových a mnoha dalších, to vše jen mírně podbarvené hladkým a bezchybným, někdy slabším jindy výraznějším tělem (tj. hlavní chuť).

Černý čaj - historie a zpracování

Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) - přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan), zatímco produkce jiných započala již v 17. století. Lze ale předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.

Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tzn. částečně usušit, a to buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají právě během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, které "zvadnou" díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené. 

Svinuté čajové lístky se rozprostřou na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím "usmrceny", jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.

Doplňkové parametry

Kategorie: Černý létající čaj - letošní sklizeň
Dodavatel: Great Tea Garden s.r.o.
Země původu: Indie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: