Rwanda Rukeri

Kód: 95558 05331 04331 Zvolte variantu
1 149 Kč / ks 609 Kč / ks 119 Kč / ks od 119 Kč / ks 999,13 Kč bez DPH 529,57 Kč bez DPH 103,48 Kč bez DPH od 103,48 Kč bez DPH 114,90 Kč / 100 g 121,80 Kč / 100 g 148,75 Kč / 100 g
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Rwanda Rukeri je kvalitní africký černý čaj s jasným nálevem a plnou, nasládlou chutí s jemně oříškovým nádechem. Vychutnejte si tento jedinečný černý čaj, který je chuťově velmi podobný čajům z oblasti Darjeeling a horských plantáží na Šrí Lance, a nebudete chtít věřit tomu, že nejde o čaj v biokvalitě.

Složení: rwandský černý čaj.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Africké černé čaje

Čaje afrického kontinentu bývají ve světě často přehlíženy. Přitom téměř všichni významní afričtí výrobci mají v pěstování a zpracování čaje více než stoletou tradice. Do poloviny 20. století zdejší produkce stěží stačila na uspokojení domácího trhu. Africké čaje na světové burze významněji pronikly až v průběhu šedesátých let 20. století.

V současnosti mají důležitou pozici, ačkoli o tom běžný konzument nemá ani potuchy. Pro nepříliš výraznou, leč čistou a hladkou, někdy i aromatickou chuť, ale hlavně pro svou nízkou cenu jsou vyhledávány do směsí a sáčkových čajů. Proto na všech zdejších plantážích převládá způsob zpracování CTC.

Africké pěstitelské země leží, kromě Kamerunu, při východním pobřeží kontinentu. Převládá zde assámský čajovník, spolu s jeho hybridy a klony.

Černý čaj - historie a zpracování

Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) - přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.

Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené. 

Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím "usmrceny", jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Černý čaj
Dodavatel: Great Tea Garden s.r.o.
Země původu: Rwanda

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: