Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Batch Brew: Až vás omrzí klasická káva

V kávovém světě je celá řada nápojů, které mají mezi pravidelnými návštěvníky kaváren neochvějnou pozici. Mnoho z nich přitom vychází z klasického espressa, které jsme zmiňovali v jednom z našich samostatných článků. Pomyslným protipólem těchto běžných nápojů z pákového kávovaru je pak batch brew, který se připravuje pomocí filtrování. 

Co je to batch brew?

Když se podíváte na nápojový lístek v kavárně, s největší pravděpodobností tam najdete celou řadu různých nápojů, jejichž základem je právě zmiňované espresso. Typicky se jedná o flat white nebo cappuccino. Stále častěji se však některé kavárny specializují na některé metody využívající filtr. Těch jsme se už částečně dotkli například v rámci našeho článku o alternativních metodách přípravy kávy, kde jsme zmiňovali třeba Aeropress či chemex. Batch brew je pak jakýmsi zastřešujícím názvem pro všechny metody přípravy kávy, které využívají filtru. 

batch brew 1-min

Batch brew v kavárně

Už jsme si řekli, že samotný název batch brew říká především to, že se jedná o kávu připravenou pomocí některé z filtračních metod. V kavárnách to v praxi znamená, že se využívá automatický překapávač, přičemž každá kavárna by měla mít vychytanou recepturu, podle jaké svůj batch připravují. Obvykle to zahrnuje využití světleji pražené kávy, než jaká se používá na espresso, hrubší mletí a vychytaný poměr vody a kávy, kde se standardně doporučuje použít 60 gramů kávy na každý jeden litr vody, ale samozřejmě mohou mít v každé kavárně lehce odlišnou recepturu v závislosti na charakteru používané kávy. 

Proč batch vyzkoušet?

Pokud v kavárně najdete na nápojovém lístku batch (nebo jakkoliv jinak nazvanou filtrovanou kávu), může to samo o sobě být dobrým indikátorem toho, zda kávě v nějakém podniku vůbec rozumí. Batch totiž vyžaduje jinou přípravu, jiné mletí a celkově jinou péči a když si s ní chtějí v nějakém podniku dávat práci navíc, znamená to, že o blaho svých zákazníků opravdu dbají. Batch sám o sobě je jako stvořený pro lidi, kteří chtějí v kávě objevovat úplně nové nuance - mnohdy se jedná kávu jemnější, s vyváženějším chuťovým profilem a často ovocnějšími a květinovějšími tóny. 

Kolik kofeinu batch brew obsahuje?

Mnoho lidí si mylně myslí, že nejvíce kofeinu mají nápoje jako espresso nebo dokonce ristretto. Jak jsme ovšem zmiňovali už v našem článku o obsahu kofeinu v kávě, právě filtrovaná káva má kofeinu ještě více. Ať už tedy hledáte příjemnou změnu od klasických nápojů jako je třeba americano, nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, batch brew může být skvělou volbou. 

batch brew 2-min

Jak si ho připravit doma? 

Pokud vás příprava filtrované kávy doma láká, určitě doporučujeme ji vyzkoušet. Základem všeho je mít dobrou kávu, kterou najdete například v rámci naší nabídky čerstvé arabiky. Pak už stačí jen vybrat vhodný přístroj, ve kterém budete kávu připravovat - zatímco do kaváren se hodí automatický překapávač, doma můžete sáhnout například po obyčejné V60, Aeropressu nebo třeba chemexu. Možností tak máte celou řadu a záleží jen na vás, jakou vyberete.