Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Gyokuro Asahi Kagoshima: Nutnost pro milovníky zelených čajů

Zelené čaje jsou nesmírně populární nejen pro svou jemnou a osvěžující chuť, ale také pro univerzální použití a obsah mnoha látek potenciálně prospěšných pro naše zdraví. Když je ale řeč o zelených čajích, je dobré mít na paměti, že kvalita napříč jednotlivými čaji je velmi různorodá, existují nejrůznější sorty čaje a zatímco některé se hodí třeba jen do různých receptů či míchaných nápojů, jiné se tradičně používají při různých významných slavnostech. Mezi těmi nejkvalitnějšími čaji je pak bezpochyby také gyokuro, přičemž přesně tomuto čaji budeme věnovat dnešní článek. 

Co je gyokuro? 

Ze všeho nejdříve bychom měli začít krátkým připomenutím toho, co je vlastně gyokuro, byť jsme na toto téma psali již samostatný článek, který rozhodně doporučujeme přečíst. Ve zkratce se však hodí připomenout, že gyokuro je speciální zelený čaj pěstovaný v pár vybraných lokalitách s dostatkem stínu, vlhkosti i optimální teplotu. Pár týdnů před sklizní se pak keře čajovníků zastíní úplně, což vede ke změně množství a poměru obsažených látek (například se zvýší množství chlorofylu v důsledku nedostatku slunečního záření). To ve výsledku samozřejmě vede k jedinečné a značně specifické chuti, kterou se gyokuro proslavilo po celém světě. 

gyokuro asahi 1

Čím je výjimečné Asahi Kagoshima?

Konkrétně naše Gyokuro Asahi Kagoshima pak představuje jeden z nejlepších čajů ve své kategorii. Slovo asahi označuje specifický kultivar čaje. Zatímco třeba sencha se mnohdy získává třeba z čajovníků camellia sinensis var. yabukita, kvalitní gyokuro je právě z čajovníků camellia sinensis var. asahi, které rostou zastíněné, jak jsme zmiňovali výše. Slovo Kagoshima je pak název regionu, ve kterém byl čaj vypěstován. V tomto regionu se čajovníky pěstují již od první třetiny 14. století a vzhledem k úrodné vulkanické půdě i obrovské práci tamních pěstitelů dnes patří mezi vůbec nejvyhlášenější a nejpopulárnější čajové regiony vůbec. 

Chuťový profil Asahi Kagoshima 

Odpovědět na otázku, proč je právě Kagoshima považována za tak prestižní region, není vůbec těžké. Je to kvůli tomu, že čaje produkované v této oblasti jsou po chuťové stránce opravdu vynikající. Chuťový profil tohoto čaje je velmi komplexní a dominuje mu umami chuť s lehkým náznakem květin. Tělo je příjemně nasládlé a příjemně kulatý závěr ucítíte v ústech ještě dlouho po dopití. Nálev má poměrně výraznou žlutozelenou barvu. 

gyokuro asahi 2

Jak si Asahi Kagoshima připravit?

Jedním z mnoha benefitů gyokura je i to, že obsahuje více kofeinu než jiné zelené čaje, a proto je ideální si ho připravit spíše v dopoledních hodinách. V žádném případě však nepoužívejte vroucí vodu, mnohem lepší je použít vodu o teplotě mezi 60 a 75°C, při které chuťové vlastnosti čaje nejlépe vyniknou. Pokud chcete připravovat jediný nálev, můžete čaj louhovat 2 až 3 minuty, ovšem gyokuro obvykle bez problémů zvládne alespoň 2 nálevy. Nejlepší je si tento prémiový čaj vychutnat samotný bez jakýchkoliv surovin navíc, ovšem někdo do zeleného čaje rád přidává třeba pár kapek citronu nebo trošku medu. 

Jaký doporučujeme vybrat? 

Pokud chcete opravdu kvalitní gyokuro, určitě doporučujeme sáhnout po našem Gyokuro Asahi Kagoshima, kterému jsme ostatně věnovali celý tento článek. Možností však máte celou řadu a v případě, že si raději pochutnáte na ochucených čajích, můžete sáhnout po našem prémiovém gyokuru se zázvorem a citronem, který vám blíže představíme v některém z našich dalších článků.