Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Mocha: Ideální volba pro milovníky sladké kávy

Někdo na hořkou chuť kávy nedá dopustit, někomu vůbec nevyhovuje. Pokud se řadíte do druhé ze zmíněných skupin, můžete si kávu osladit cukrem, kandysem nebo třeba kondenzovaným mlékem. Jakmile ale přijdete do kavárny, máte možností celou řadu. A jednou z nejpopulárnějších je bezpochyby mocha, tedy kombinace kávy a čokolády. V tomto článku si o ní povíme více. 

Co je to mocha?

Jak už jsme naznačili v úvodu tohoto článku, mocha představuje kombinaci kávy a čokolády, což sice někdo vnímá jako dva diametrálně odlišné nápoje, ve skutečnosti toho mají ale oba mnoho společného. Jak káva, tak kakao se získávají ze semínek ukrytých v ovoci a obě plodiny se po sklizni praží, aby více vynikla jejich chuť. Zajímavé je ale to, že zatímco káva pochází z Afriky a největším producentem je v současnosti jihoamerické Brazílie, kakao pochází z Jižní Ameriky, ale největším producentem je západoafrické Pobřeží slonoviny. Zvláštní na tom přitom je, že právě brazilská káva má ve svém chuťovém profilu mnohdy výrazné tóny čokolády, což právě s kakaem vytváří doopravdy harmonickou kombinaci. 

mocha 1

Mocha kdysi a dnes

Pokud se podíváte na naši prémiovou arabiku z Jemenu, můžete si všimnout kompletního názvu, který zní “Jemen Mocha Matari”. To je dáno tím, že Mocha byl historicky velmi významný přístav, podle kterého byla pojmenována celá tamní odrůda kávovníku arabského. Nápoj, který se připravuje kombinací kakaa, kávy a našlehaného mléka, by se tak možná měl jmenovat spíš moccacino. Část kaváren používá právě tento název, ovšem poměrně časté je i pouhé označení moka či mocha.

Jak si moccacino připravit?

Když si moccacino objednáte v různých kavárnách, může se  stát, že pokaždé dostanete trochu jiný nápoj. Existuje totiž řada možností, jak si mocha připravit, ale mělo by se jednat o kombinaci espressa (případně espressa doppia), našlehaného teplého mléka a čokolády. Právě poslední ze zmíněných surovin může mít řadu podob - v některé kavárně se může jednat o kakaový prášek rozmíchaný ve vodě nebo přímo v kávě, jinde může mít podobu čokoládového sirupu a jinde třeba jen čokoládových hoblinek. 

Pokud si budete moccacino chtít připravit doma, máte také hned několik možností. My bychom ovšem doporučovali připravit si espresso (ať už z kávovaru nebo například z moka konvičky) a do šálku je nalít přímo na pár čtverečků vaší oblíbené čokolády. Na závěr můžete vzniklý nápoj ozdobit ještě porcí šlehačky a například čokoládovými hoblinkami. V kavárně se můžete setkat mnohdy s čokoládou hořkou, která dobře doplňuje hluboké chuťové tóny kávy, ovšem v domácích podmínkách můžete experimentovat zcela podle svých chuťových preferencí. 

mocha 2

Jaké suroviny doporučujeme?

Pokud vás mocha zaujala a chtěli byste si ji připravit doma, můžete pro maximální chuťový zážitek vyzkoušet zmíněnou arabiku z Jemenu, která je ale ovšem poměrně prémiovou záležitostí. Cenově příjemnější, ale přitom po chuťové stránce zcela dostačující, tak může být klidně jen některá z našich kvalitních arabik z celého světa. No a pokud jde o výběr kakaa, my bychom se rozhodně přikláněli ke kvalitnímu 100% BIO kakau od německé firmy Marc & Kay. Jejich kakao není nikterak doslazené a můžete si je tak ve výsledné kávě doladit přesně podle vašich představ.