Pokud máte rádi nejrůznější exotické dovolené zahrnující třeba návštěvu safari, jistě jste o Tanzanii již někdy slyšeli. Pro mnoho lidí je ale tento chudý východoafrický stát stále ještě velkou neznámou. Přitom kromě krásné přírody a mnoha úchvatných zvířat nabízí i úžasné jídlo a skvělou kávu. Nás bude v rámci tohoto článku zajímat především zmiňovaná káva, kterou tahle země pěstuje s náležitou péčí a láskou.
Kde se káva v Tanzanii vzala?
Do Tanzanie se káva dostala vcelku pochopitelně z nedaleké Etiopie, která je považována za pravlast veškerého pěstování kávy. První kávovníky se v Tanzánii objevovaly již na začátku 16. století, ovšem tehdy samozřejmě nebyla primárním důvodem pro pěstování následná příprava kávy. Jednalo se spíše o okrasné rostliny, ovšem někteří příslušníci domorodých kmenů kávová zrna skutečně žvýkali a užívali si jejich stimulační účinky. Byznys za kávou viděli až němečtí kolonizátoři, kteří nařídili větší pěstování jak kávovníků, tak i dalších zemědělských plodin jako byly banány nebo ananasy. Káva se během kolonialismu sice pěstovala, ale průmysl jako takový se příliš nerozvíjel, a tak po získání samostatnosti místní vláda začala tento segment hojně podporovat.
Jak se káva v Tanzanii pěstuje?
Tanzanie je navzdory turistickému ruchu velmi chudý stát, který je závislý na zemědělství. A právě káva je jednou z klíčových plodin. Tento průmysl zaměstnává podle odhadů až 400 tisíc rodin, což odpovídá zhruba dvěma a půl milionu obyvatel. Skvělá káva se pěstuje hned v několika regionech, ovšem největší prestiž má samozřejmě káva z okolí Kilimanjara. Primárně se v Tanzanii pěstuje arabika, která pokrývá asi 70 % celkové kávové produkce. Jelikož ale mnoho této kávy končí v Japonsku nebo ve Spojených státech, v Evropě až tak populární není. Je to ale obrovská škoda, protože rozhodně má co nabídnout a v posledních letech se i její dostupnost postupně zlepšuje.
Na jakou chuť se můžete těšit?
Káva z Tanzanie je chuťově nesmírně rozmanitá a každý region nabízí lehce odlišnou kávu – mezi nejznámější oblasti přitom patří regiony jako Iringa, Kigoma nebo Matengo, ale pokud by vás zajímala spíše robusta, ta se pěstuje mimo jiné v oblasti Bukoba. Naše vynikající arabika z Tanzanie pak nabízí velmi vyvážený, ale přitom komplexní chuťový profil, ve kterém se prolínají jemné náznaky červeného vína, borůvek, citrusů, ale i čokolády a oříšků. Jelikož je káva chuťově relativně výrazná, skvěle se hodí také pro párování s mlékem. Pokud si tedy rádi dopřáváte cappuccino nebo jiné kávy na bázi mléka, arabika z Tanzanie je jednou ze skvělých káv, které můžete použít.
Jakou vybrat?
Jak jsme v tomto článku již zmínili, skvěle chutná naše arabika z Tanzanie, kterou u nás na eshopu můžete nakoupit jako mletou nebo zrnkovou a to ve velikostech od 100 gramů až do 1 kilogramu. Pokud byste však tuto kávu chtěli někomu dát jako dárek, lepší možností pravděpodobně bude zvolit variantu v dóze, která je nejen designově pěkná, ale zároveň je možné ji na kávu používat opakovaně a vám odpadnou starosti s balením vašeho dárku. Jestli vás ale arabika z této země příliš nezaujala, určitě doporučujeme prohlédnout si detailněji naši zbývající nabídku čerstvých káv, kde najdete desítky dalších arabik z mnoha zemí celého světa.