Uganda: Proč vyzkoušet tuhle vynikající arabiku?

Uganda je východoafrický stát, kterému se díky tropickému klimatu i mnoha oblastem s vyšší nadmořskou výškou někdy přezdívá též perla Afriky. Majoritní většina území se totiž nachází ve výšce mezi 1000 a 1500 metry, což je v kombinaci s dostatečným množstvím srážek a půdou bohatou na minerály naprosto ideální kombinace pro pěstování kávovníků. A taky, že toho místní pěstitelé náležitě využívají. Blíže se na kávu z Ugandy proto podíváme v rámci tohoto článku. 

Kde se káva v Ugandě vzala? 

Ze všeho nejdřív bychom si měli udělat krátký exkurz do historie pěstování kávy v Ugandě. Ačkoliv sousední země jako Tanzánie pěstovali kávovníky poměrně brzy, k prvnímu vysazení kávovníků v Ugandě došlo až na počátku 20. století. Relativně rychle se přišlo na to, že to byl dobrý krok a že se kávě bude v této zemi dařit. Za pár let ovšem přišla kávová rez, která kávovníky arabské do značné míry poškodila a místní pěstitelé se proto rozhodli přesedlat na robustu, která je vůči škůdcům i onemocněním rezistentnější. Tento trend vydržel až dodnes, když asi 80 % všech pěstitelů dává přednost robustě před arabikou. 

uganda 1-min

Jak se káva pěstuje? 

Ačkoliv Uganda je ve srovnání s dalšími kávovými giganty poměrně malým státem, patří mezi desítku největších producentů kávy a ročně vyprodukuje asi 300 tisíc tun zeleného kávového zrna. Přestože se jedná primárně o robustu, arabika je v této zemi v posledních letech na vzestupu a sbírá také celou řadu mezinárodních ocenění. Kromě jedné z tradičních odrůd zvané typica se v Ugandě pěstuje také jejich vlastní kultivar nazvaný bugishu, který své jméno získal podle regionu, v němž byl kávovník vyšlechtěn. Pěstitelé, kteří mají dobrý přístup k vodě, zpracovávají svoje zrna obvykle tzv. promytou metodou, ostatní se musí spokojit s metodou suchou. 

Proč ji vyzkoušet? 

I když produkce arabiky z Ugandy je tedy značně omezená, rozhodně stojí za zkoušku. Proč? Zejména díky unikátnímu chuťovému profilu. Jedná se totiž o nesmírně vyváženou a komplexní kávu, která nabízí celou řadu jemných nuancí. V chuťovém profilu mnozí odborníci nacházejí náznaky červeného vína, které je typické pro celou řadu afrických káv. K němu se ale tentokrát přidávají tóny hořké čokolády i santalového dřeva. Tuto vynikající kávu si můžete dopřát jak připravenou z pákového či automatického kávovaru, tak i s pomocí některé z alternativních metod přípravy kávy, kterým jsme se věnovali například v jednom z našich samostatných článků

uganda 2-min

Jakou doporučujeme vybrat? 

Pokud jste po přečtení tohoto článku dostali chuť na skvělou kávu, určitě můžeme doporučit naši vynikající arabiku z Ugandy, kterou pražíme až v naší holešovické pražírně. Díky tomu jsme schopni zaručit maximální možnou čerstvost, a proto se můžete těšit na podmanivou vůni i intenzivní chuť výsledného šálku kávy. Jestli vás ale Uganda zrovna příliš nezaujala, nezoufejte. Stejně tak si u nás sami pražíme i zbývající kávy z naší rozsáhlé nabídky čerstvých káv z celého světa, kde najdete desítky různých produktů od aromatizovaných káv až po velmi raritní kávy. Volba tak záleží jen a pouze na vás a vašich chuťových preferencích. Zároveň si můžete přečíst i další z našich blogových článků, které vám s výběrem pomohou.