Proč vyzkoušet přípravu kávy v dripperu?

Pokud patříte mezi nadšené příznivce kávy, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že existují desítky nejrůznějších metod, s jejichž pomocí si můžete váš oblíbený nápoj připravit. Některé z nich jsou přitom poměrně náročné na čas i práci, kterou si s kávou musíte dát (například v minulém článku vzpomínaný vacuum pot), jiné jsou velmi jednoduché a zvládne je každý. A právě do druhé ze zmiňovaných metod patří i dripper, o kterém si povíme v tomto článku. 

Co je to dripper?

Dripper patří k těm vůbec nejjednodušším vybavením na přípravu kávy, což je ostatně také důvod, proč jsme ho zmínili i v rámci našeho článku o jednoduché přípravě dobré kávy. Dripper sám o sobě představuje jakýsi trychtýř, který může být vyrobený buď z plastu, nebo z keramiky či skla a některé drippery jsou dokonce i nerezové. Do tohoto trychtýře se v rámci samotné přípravy kávy vloží filtr (zda je lepší papírový či látkový jsme řešili v samostatném článku) a následně se zalije vodou. Pokud patříte mezi skutečné fajnšmekry a na přípravě kávy si chcete dát záležet, určitě doporučujeme zvážit také pořízení speciální baristické konvice, které se někdy říká též konvice s husím krkem. Ta je pro pomalé nalévání vody a potažmo správnou extrakci velmi důležitá, ovšem dobrou kávu v dripperu připravíte i pomalým naléváním vody z klasické rychlovarné konvice. Při přípravě kávy v dripperu je pak nutné dbát na to, abyste dostatečně propláchli kávový filtr vodou, jinak to může negativně ovlivnit výslednou chuť kávy. 

káva z dripperu 1

Proč dripper používat?

Dripper má celou řadu zajímavých výhod. Primárním benefitem je to, že příprava kávy je s jeho pomocí velmi rychlá a až skončíte, stačí vyhodit jednorázový filtr s kávovou sedlinou a dripper opláchnout pod tekoucí vodou. Během pár minut tak máte připravenou skvělou kávu bez zbytečného špinavého nádobí. Když si vyberete například plastový dripper, můžete se navíc těšit na poměrně odolnou a lehkou konstrukci, takže si dripper můžete vzít třeba i do přírody nebo někam do zahraničí. Možnosti jsou zkrátka a dobře neomezené. 

Jaký dripper vybrat?

Plastové drippery bývají obvykle o něco levnější než z ostatních materiálů, ale zároveň nebývají považovány za tak kvalitní. Teplotní izolace plastu je přeci jenom výrazně horší než u keramiky nebo například borosilikátového skla, takže káva nemusí mít úplně vhodnou extrakci a tedy ani chuť nemusí být úplně optimální. Na druhou stranu však plast představuje o něco lepšího parťáka někam do přírody. Mezi osvědčené značky, které drippery vyrábí, patří například Hario s jejím ikonickým modele V60, nebo modernější společnosti jako Timemore nebo například Origami, který zaujme svým netradičním designem. Pokud budete na dripper dávat pozor, může vám vydržet klidně dlouhé roky, a proto doporučujeme od začátku vybrat kvalitní produkt. 

káva z dripperu 2

Nezapomeňte na správnou kávu

Pro přípravu kávy v dripperu bývá standardně doporučována středně mletá káva, která umožní vznik optimálního chuťového profilu. A ačkoliv je celý postup jednoduchý, vyžaduje pro začátek samozřejmě dobrou a čerstvě mletou kávu. Přesně takovou přitom nabízíme v rámci naší nabídky zrnkové arabiky, kde najdete desítky káv z celého světa. A pokud byste snad ani tam nenašli svého favorita, podívat se můžete rovněž do sekce Premium-Exklusiv, kde najdete řadu raritních a chuťově opravdu vynikajících káv.