Aeropress: Jak v něm připravit skvělou kávu?

Káva se dá připravit desítkami různých způsobů. A zatímco některé z nich existují již celé stovky let, jiné jsou poměrně moderní. Přesně do druhé zmíněných skupin patří Aeropress, pomůcka, která byla představena až v roce 2005, ale okamžitě se stala obrovským hitem. Proč? Třeba proto, že je jednoduchá na manipulaci, snadná na údržbu a připravuje skvělou kávu. Pojďme se ale postupně podívat na to, co je Aeropress vlastně zač a proč byste nad jeho koupí měli přemýšlet. 

Co je to Aeropress?

Ze všeho nejdřív bychom se měli podívat na to, co je Aeropress vlastně zač, přestože částečně jsme mechanismus jeho fungování nastínili už například ve článku o netradičních metodách přípravy kávy. Aeropress je tedy přístroj, který se skládá ze dvou plastových válců a plastového sítka, do kterého se vkládají jednorázové papírové filtry. Menší z válců přitom obsahuje gumový píst, díky kterému se pak káva protlačí přes papírový filtr. Do připraveného šálku vám vyteče skvělá káva, zatímco sedlina zůstane mezi pístem a papírovým filtrem. 

aeropress 1

Jaké jsou výhody Aeropressu?

Když už máte nějakou představu o tom, jakým způsobem Aeropress funguje, stojí za to se zamyslet nad jeho výhodami. Zaprvé se hodí podotknout, že Aeropress kombinuje metody, které využívají k přípravě kávy tlaku vody (jako například klasický pákový kávovar) s metodami fungujícími přes filtr - jako například obyčejný dripper. Díky tomu umožňuje vytvářet kávu s opravdu jedinečným chuťovým profilem. Kromě toho je však Aeropress také velmi jednoduchý na údržbu, protože ho stačí po každém použití jen opláchnout pod tekoucí vodou. Jednorázové filtry jsou navíc poměrně levnou záležitostí, takže i provoz Aeropressu je finančně příjemný. A když k tomu přidáte fakt, že je Aeropress celý z plastu, dostanete ideálního parťáka třeba i na přípravu kávy v přírodě. 

Příprava kávy v Aeropressu

Příprava kávy v Aeropressu může ze začátku působit trochu náročně, ale jakmile si na ni zvyknete, nic na ní vlastně není. Menší válec s pístem umístíte do většího a postavíte na pevný povrch. Nasypete do něj kávu a přidáte vodu. Celý Aeropress zavřete pomocí sítka s jednorázovým filtrem, otočíte sítkem směrem do šálku a pomalým stlačováním kávu přefiltrujete. Na Aeropressu je kromě benefitů uvedených v předchozím odstavci skvělé také to, že můžete experimentovat s hrubostí mletí, délkou extrakce i celou řadou dalších faktorů. Obvykle se na Aeropress doporučuje použít jemnější mletí kávy, ale vašim chuťovým preferencím se žádné meze nekladou. Kromě výše zmíněného návodu můžete také Aeropress využít pouze k přefiltrování kávy tím, že nepoužijete spodní válec s pístem, ale pouze přelijete kávu přes sítko s filtrem. Zkrátka a dobře Aeropress poskytuje celou řadu možností, jak s kávou experimentovat a dovést váš každodenní šálek kávy k dokonalosti. 

aeropress 2

Nezapomeňte na dobrou kávu

Aeropress je skvělý přístroj dostupný za dobrou cenu. Rozhodně ho tak doporučujeme každému, kdo má pocit, že je nejvyšší čas na změnu a chce si připravovat vynikající kávu během chviličky. Nezapomeňte u toho však na dobrou kávu. Přesně pro tyto účely doporučujeme prozkoumat naši nabídku čerstvé kávy, kde najdete desítky různých arabik z celého světa. A pokud byste snad stále nenašli svého favorita, neváhejte se podívat také do sekce Premium-Exklusiv, kde najdete raritní kávy produkované každoročně jen ve velmi omezeném množství.