Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Tamper: Proč ke kávovaru potřebujete pěchovadlo?

Způsobů, jak připravit kávu, existuje celá řada. Někomu se líbí například nejrůznější metody využívající filtr, někdo si nemůže vynachválit třeba automatické kávovary. Pomyslným vrcholem v přípravě oblíbeného nápoje jsou však kávovary pákové, které by se měly nacházet v každé správné kavárně a které si část lidí pořizuje i domů. A když už je řeč o pákovém kávovaru, nesmíme zapomínat ani na nutné příslušenství, jako je třeba tamper. A právě o něm bude řeč v rámci tohoto článku. 

Co je to tamper?

Pokud jste četli již naše předchozí články o pákových kávovarech, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že jejich nákup má celou řadu různých výhod a nevýhod. Na jedné straně si s ním dokážete připravit opravdu úžasnou kávu, na straně druhé je třeba k už tak vysoké pořizovací ceně třeba připočítat dodatečné vybavení i náročnou údržbu. A jedním z klíčových doplňků pro přípravu správného espressa je tzv. tamper, česky někdy označovaný jako pěchovadlo. Ten slouží k tomu, aby kávu do páky (nebo odborněji řečeno portafiltru) napěchoval a vytvořil tak optimální podmínky pro správnou extrakci kávy. 

tamper 1

Jak a proč tamper používat?

Pokud byste tamper nepoužili, došlo by k tomu, že voda by přes kávu protékala nerovnoměrně, a tak by některá část mleté kávy mohla být extrahována více než je žádoucí a jiná naopak téměř vůbec. Tím, že použijete tamper, dojde k rovnoměrné a optimální extrakci, což vede k ideální chuti výsledné kávy. Při používání tamperu je třeba dbát na dvě věci - zaprvé, abyste na kávu zatlačili dostatečně silně a zadruhé, aby váš tlak byl rovnoměrný. Dnes se již udává, že optimální je zatlačit zhruba o síle pěti kilogramů, takže na tamper není třeba vyloženě tlačit ze všech sil, ale postačí spíše jemnější zmáčknutí. A rovnoměrného rozprostření kávy můžete docílit tím, že po tom, co se do portafiltru vysype mletá káva třeba z mlýnku, s ním párkrát klepnete o svou dlaň a necháte kávu se rozprostřít po celé ploše páky. 

Jaké existují tampery?

Tamperů samozřejmě existuje celá řada a liší se tvarem, použitým materiálem i velikostí. Ať už hledáte tamper na domácí použití nebo do vytížené kavárny, naprosto zásadní je správná velikost. Tamper by měl být asi o necelý milimetr menší než vnitřní rozměr portafiltru. Pokud vybíráte produkt vhodný do kavárny, musíte klást důraz na to, aby byl pohodlný a dobře padl do ruky, jinak se s ním bude vám a vašim baristům špatně zacházet. Pro domácí použití a přípravu pár káv denně to tak rozhodující není. A pokud jde o materiál, obecně doporučujeme spíše s kovovou základnou než plastový. Co se týče pořizovací ceny, dostačující produkty se dají sehnat již za nižší stovky korun, ovšem opravdu prémiové tampery pro ty z vás, kteří si chtějí s kávou vyhrát, mohou vycházet i na řádově tisíce korun. 

tamper 2

Nezapomeňte na dobrou kávu

Pákové kávovary jsou krásné přístroje, které ovšem kromě kvalitního příslušenství vyžadují také servis, odbornou manipulaci, pravidelné čištění… a samozřejmě také kvalitní a čerstvě praženou kávu, bez které šálek dobrého espressa zkrátka a dobře nepřipravíte. A přesně takovou kávu proto nabízíme v rámci naší nabídky čerstvých káv, kde najdete arabiku z celého světa.