Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Co jsou E.S.E. pody? A stojí za vyzkoušení?

Stalo se vám někdy, že jste si v kavárně objednali nějaký ne úplně typický nápoj, jako je například bezkofeinová káva, a místo toho, aby se jednalo o typickou mletou kávu, vytáhl barista kulatý sáček, který vložil přímo do páky u pákového kávovaru? Pravděpodobně jste se setkali s tzv. E.S.E. pody, které sice nejsou příliš známé, ale přesto mohou mít v kavárnách v některých situacích své opodstatnění. Pojďme se v rámci tohoto článku tedy podívat, co jsou zač, jaké mají výhody a nevýhody a kdy dává smysl jimi kavárnu vybavit. 

Co jsou to E.S.E. pody?

Samotná zkratka E.S.E. označuje první písmena ze slovního spojení Easy Serving Espresso, což by se do češtiny dalo volně přeložit jako snadno servírovatelné espresso. Ve skutečnosti si tak espresso pody můžete představit jako pomyslný ekvivalent čajových sáčků, pouze ve světě kávy. Namísto toho, abyste do páky u pákového kávovaru museli dávat mletou kávu, tam vložíte jeden sáček s mletou kávou a pak již naprosto běžným způsobem připravíte espresso. Uvnitř zmíněného E.S.E. podu by pak nemělo být nic jiného, než mletá káva, a proto se nemusíte bát, že by se jednalo o nějakou horší možnost, než jakou představuje klasická káva. Používání espresso podů však může mít kromě výhod i své nevýhody. 

ese pody 1 

Výhody E.S.E. podů

Ze všeho nejdřív se pojďme zaměřit na některé z výhod E.S.E. podů. Mezi ně patří bezpochyby velmi jednoduchá příprava. Nemusíte kávu mlít a přemýšlet nad optimální hrubostí mletí kávy, nemusíte vážit množství použité kávy a ani nemusíte používat tamper nebo další jinak nezbytné vybavení. Prostě do páky vložíte jeden čerstvě rozbalený pod a připravíte s ním espresso. Až je káva hotová, pod stačí vyjmout a můžete pokračovat v přípravě další kávy. Pody jsou tak praktické, jednoduché na manipulaci a nezabírají ani příliš mnoho místa. 

Nevýhody E.S.E. podů

Pokud by však pody představovaly lepší alternativu klasické kávy, byly by mnohem rozšířenější než běžně používaná zrna, nemyslíte? Samozřejmě to má pár zásadních nevýhod. Zaprvé je to vyšší pořizovací cena ve srovnání s náklady na jednu porci mleté kávy. Zadruhé je však problematická i otázka kvality, protože sehnat výběrovou arabiku ve formě podů může být dost náročné a navíc je káva v nich namletá delší dobu, takže může ztrácet některé ze svých cenných aromatických či chuťových sloučenin. 

ese pody 2

Kdy mají pody využití?

Pokud bychom to tedy měli shrnout, E.S.E. pody jsou jednoduché na používání a snadné na přípravu. Na druhou stranu však nemusí být použitá káva tak kvalitní ani čerstvá a cena přesto může být o něco vyšší. Kdy tedy mají espresso pody své využití? Například v situacích, kdy chcete v kavárně nabízet kávu, u které nečekáte tak velký odbyt, aby stálo za to mít na ni vyhrazený celý mlýnek. Typickým příkladem může být káva bezkofeinová, které jsme se věnovali v rámci jednoho z našich předešlých článků. V mnoha kavárnách totiž nejde příliš na odbyt, ale přesto se ji může hodit mít v nabídce. Proto si troufáme tvrdit, že přesně v takových případech může přijít vhod mít v záloze alespoň pár E.S.E. podů s kvalitní bezkofeinovou arabikou. V ostatních případech však vychází lépe mít kvalitní a čerstvou zrnkovou arabiku. Právě takovou můžete sehnat například v rámci naší nabídky kávy