Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Vietnam Oolong Kim Tuyen Red: Prémiový oolong pro každou příležitost

Hledáte exkluzivní čaj, který se v některých oblastech dokonce i v dnešní hektické době stále ještě získává z divoce rostoucích čajovníků? A nebo jen chcete vyzkoušet velmi netradiční, ale chuťově vyvážený oolong, na kterém si opravdu pochutnáte? Ať už je vaše motivace jakákoliv, Vietnam Oolong Kim Tuyen Red je úžasnou volbou, se kterou neuděláte krok vedle. V tomto článku vám ho představíme detailněji. 

Co je tento oolong zač?

I když problematice oolongů jsme se věnovali v samostatném článku a dokonce i nedávnem článku o prémiovém ženšenovém oolongu, určitě není od věci s tímto speciálním čajem seznámit ty z vás, kteří o něm ještě neslyšeli. Oolong je tzv. částečně oxidovaný čaj, což znamená, že se čajové lístky po sklizni nechají zavadnout a oxidovat, podobně jako čaje černé. Narozdíl od nich ale není oxidace u oolongů zcela dokončena a po pár hodinách dojde k jejímu zastavení prostřednictvím napaření nebo zahřátí ve woku. Oolong Kim Tuyen Red je přitom specifický tím, že se pěstuje v severních oblastech Vietnamu, kde si tamní pěstitelé dávají na výsledném čaji opravdu záležet. Možná i proto se ročně produkuje jen poměrně omezené množství čítající řádově stovky kilogramů. Kultivar Kim Tuyen je přitom poměrně novým objevem, protože do Vietnamu se dostal z Taiwanu až v roce 1994. Už od té doby mu je však mnohými pěstiteli věnována skvělá péče a pěstuje primárně v horských oblastech, které umožňují maximálně rozvinout chuťový potenciál čaje. 

vietnam oolong 1

Jak chutná Kim Tuyen Oolong? 

Ačkoliv už samotné podmínky, ve kterých je Kim Tuyen oolong pěstován, jsou poměrně specifické, největší unikátností je bezpochyby jeho chuť. Přestože vzhledově může připomínat klasický černý čaj, po chuťové stránce rozhodně nese spíše znaky oolongu. Po poměrně výrazné vůni, ve které se mísí náznaky karamelu i oříšků vás pravděpodobně zaujme velmi komplexní chuť, ve které se jednotlivé tóny velmi harmonicky prolínají. Nejintenzivnější jsou nuance oříšků a medu, později se ovšem začnou rozvíjet i podtóny koření a květin. Závěr je poměrně kulatý s příjemnými nasládlými dozvuky. 

Jak si Kim Tuyen Oolong připravit? 

Kim Tuyen oolong se nijak zásadně neliší od přípravy jiných oolongů, takže se nemusíte bát, že byste to nezvládli. Na přípravu jednoho šálku je dobré použít 4 až 5 gramů čaje, což zhruba odpovídá množství, které naberete na jednu čajovou lžičku. Zalít můžete oolong, podobně jako černý čaj, klidně i vroucí vodou. Doba louhovani závisí na tom, kolik chcete připravit nálevů. Pokud máte rádi vícenálevové čaje, můžete klidně začít s délkou louhování pod 1 minutu a postupně tento čas prodlužovat klidně až na 4 minuty. Jestli vám naopak vyhovuje pouze jediný nálev, můžete čaj klidně louhovat hned 3 až 4 minuty. Záleží přitom jen na vašich preferencích, ovšem my doporučujeme u těchto dražších čajů vyzkoušet i to, jak se jejich chuťový a aromatický profil mění s dalšími nálevy. 

VIETNAM OOLONG 2

Jaký oolong doporučujeme vybrat? 

Pokud vás zaujal čaj, kterému jsme věnovali náš dnešní článek, určitě doporučujeme vyzkoušet přímo z našich stránek Vietnam Kim Tuyen Oolong Red, který je co do chuti opravdu unikátní a navíc se ho každoročně produkuje jen velmi omezené množství. V případě, že jste však oolong nikdy neměli a chcete nejprve vyzkoušet nějaký základní čaj, doporučujeme sáhnout třeba po našem oblíbeném Formosa Dark Pearls, který je tvarovaný do atraktivně vypadajících perliček. Případně můžete prozkoumat i naši nabídku oolongů