Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Ženšenový Oolong: Symfonie chutí v každém šálku

Přestože oolongy jsou nesmírně zajímavé čaje, dnes se jim přílišná pozornost nevěnuje a mnoho běžných konzumentů tak preferuje třeba zelené, černé nebo bílé čaje. To je ale obrovská škoda, protože oolong rozhodně má co nabídnout. A tím spíš v různých čajových směsích, jakou je třeba náš ženšenový oolong, který je podle nás po chuťové stránce naprosto dokonalý. V tomto článku vám představíme, proč je tak výjimečný, jak si jej připravit i na jakou chuť se můžete těšit. 

Co je vlastně oolong? A v čem je tenhle jiný?

Pokud jste název oolong nikdy neslyšeli a chcete být v obraze, určitě doporučujeme náš samostatný článek na toto téma. Pro kontext se ale hodí připomenout alespoň to, že oolong je částečně oxidovaný čaj. To znamená, že po sklizni se lístky nechají klasicky zavadnout a pak se, podobně jako u černých čajů, nechají oxidovat. Rozdíl je ale v tom, že tato oxidace se po pár hodinách zastaví prostřednictvím napaření lístků v páře nebo zahřátím na woku. Délka oxidace vždy závisí na uvážení každého čajového mistra, takže jsou oolongy opravdu velmi různorodé. Tím se dostáváme k již zmíněnému ženšenovému oolongu, který je vzhledem i chutí zcela unikátní. Jednak je totiž stlačený do tvaru kamínků, zatímco ostatní oolongy jsou mnohdy sypané a nijak zásadně se neliší například od zeleného čaje. Jednak ale ženšenový oolong představuje po stránce složení kombinaci hned několika surovin, a sice klasického oolongu, ženšenového prášku a v našem případě také prášku z kořene lékořice. Tři na první pohled ne zcela harmonicky působící suroviny, které ale dohromady vytváří opravdu skvělý chuťový zážitek. 

ženšenový čaj 1

Jak ženšenový oolong chutná?

Unikátní je ženšenový oolong zejména svou chutí, která je neuvěřitelně vyladěná. Po otevření balíčku s čajem vás může překvapit velmi jemné a nasládlé aroma, ve kterém se kromě ženšenu a lékořice odráží i lehké trávové nuance. Po napití se pak můžete očekávat chuťový profil kvalitního oolongu, v němž se mísí decentní náznaky oříšků i ovoce, k němuž se ale tentokrát přidávají i tóny ženšenu a zázvoru. Obvykle mají ženšenové oolongy lehce hořkosladký dozvuk, ovšem v našem ženšenovém oolongu je to eliminováno pomocí zmíněného lékořicového prášku, který se postará o to, že závěr je krásně hladký a příjemně nasládlý. 

Jak si ženšenový oolong připravit?

Ženšenový oolong si můžete připravit vícero různými způsoby, ale všechny jsou obecně řečeno poměrně jednoduché a není na nich příliš co zkazit. Doporučujeme vzít jednu čajovou lžičku (což v tomto případě bude pár čajových kamínků) a zalít ji 250 ml vody o teplotě mezi 80 a 90 °C. Pokud budete chtít z čaje vytvořit pouze jediný nálev, je možné jej louhovat někde mezi 2 a 3 minutami. V případě, že byste si nálevů chtěli připravit více, doporučujeme dobu louhování prvního nálevu zkrátit pod minutu a u dalších nálevů pak čas postupně lehce prodlužovat. Velikou výhodou oolongů je, že s nimi zvládnete připravit klidně i 4 až 5 nálevů a jejich chuť se bude neustále lehce vyvíjet a měnit. 

ženšenový čaj 2

Jaký oolong vybrat? 

Pokud byste rádi vyzkoušeli ženšenový oolong, určitě vám doporučujeme sáhnout po našem již zmiňovaném Ginseng Oolong, který má díky přídavku lékořice velmi hladkou a příjemně nasládlou chuť. Na druhou stranu se hodí podotknout, že lékořice není vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem, a proto lidem s hypertenzí doporučujeme sáhnout spíše po jiných čajích z naší rozsáhlé nabídky oolongů. Skvělý je například Formosa Orange, který obsahuje navíc mimo jiné přídavek koncentrované pomerančové šťávy. Pokud byste chtěli čistý oolong bez aditiv, doporučujeme Formosa Dark Pearl, který je zformovaný do malých perliček.