Nepál Guranse Handrolled

Kód: 99656 05105 04105 Zvolte variantu
1 999 Kč / ks 1 149 Kč / ks 149 Kč / ks od 149 Kč / ks 1 738,26 Kč bez DPH 999,13 Kč bez DPH 129,57 Kč bez DPH od 129,57 Kč bez DPH 199,90 Kč / 100 g 229,80 Kč / 100 g 298 Kč / 100 g
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
29.9.2020 29.9.2020 29.9.2020 Zvolte variantu

Nepál Guranse Handrolled je nepálský, ručně rolovaný černý čaj s jasně žlutou barvou nálevu, svěží, ovocnou vůní a vyhraněnou, sladkou chutí. Tento čaj patří k tzv. létajícím čajům, což jsou čaje z první jarní sklizně letošního roku, které jsou do České republiky kvůli zachování čerstvosti letecky dopraveny bezprostředně po sběru a zpracování čajových lístků. Létající čaje jsou opravdovou raritou, vyznačují se jedinečnou jemnou a svěží chutí.

Složení: nepálský černý čaj.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Nepálské čaje

Nepálské čajové plantáže leží u jihovýchodních hranic s Indií a přímo sousedí s čajovými plantážemi v Darjeelingu. Vyšší sorty nepálských čajů - FTGFOPI, TGFOP, STGFOP - pocházejí z plantáží Kanyam, Maloom, Antu Valley a Nestprol. 

Některé čaje z Nepálu jsou aromatické s květinovými či medovými akcenty a mají trochu drsnější chuť. Při delším než doporučeném louhování mohou uvolňovat nepříjemnou dřevnatou pachuť. Na západním trhu, včetně toho českého se nepálské čaje objevují spíše nepravidelně.

Černý čaj a jeho historie

Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) - přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.

Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené. 

Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím "usmrceny", jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Černý čaj
Dodavatel: Great Tea Garden s.r.o.
Země původu: Nepál

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: