Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

4 nejčastější chyby při přípravě čaje

  1. Špatně čaj skladujte

Vašemu oblíbenému čaji bude nejvíce vyhovovat tmavé, suché a chladné místo (avšak ne lednice). Čajové lístky snadno nasáknou okolní chutě, a proto není vhodné skladovat je blízko koření nebo sporáku. Čaji prospívají plechovky, v nichž se mnoho druhů prodává, a odloučení od ostatních potravin.

  1. Zaléváte čaj vařící vodou

Běžný názor, že čaj je nejlepší zalévat vroucí vodou, se míjí s názory čajových expertů. Ve skutečnosti potřebuje každý typ čaje jinou teplotu, při níž se nejvíc projeví jeho charakteristické vlastnosti. Pro běžný balený čaj ze supermarketů není nuté vyměřovat stupně. Pokud si však dopřejete opravdu kvalitní čaj, zjistěte si, jaká teplota vody mu bude nejvíce lahodit.

  1. Používáte špatnou konvici

Asi není nutné dodávat, že delikátnímu čaji neprospěje vaření vody v rezavé konvici nebo v nádobě zanesené odlupujícím se vodním kamenem. Pokud si však dopřáváte kvalitní čaj, zapřemýšlejte také nad konvicí, z níž čaj servírujete. Kovové konvice zachovávají dlouhou dobu vysokou teplotu, zatímco ve sklu a porcelánu voda rychleji chladne. Například bílý čaj si více libuje v porcelánové či skleněné konvici, pu-erh raději servírujte z kovu.

  1. Nedopřáváte čaji vhodný čas k vylouhování

Zalít čaj, připravit si svačinu a pak vytáhnout lístky nebo pytlík, není nejvhodnější strategie. Každý čaj potřebuje pro vylouhování správné chuti jiný čas. Informace o době louhování proto bývají uvedeny na obalu a je dobré se jimi řídit, abyste si svou čajovou chvilku opravdu užili. Větší intenzitě chuti navíc nikdy nepomůže závěrečné vymáčknutí tekutin z čajového sáčku. Právě naopak - tento nešvar čaji přidá na hořkosti. Platí to však i obráceně. Dost často se zejména při zacházení se sypaným čajem stává, že z konvičky není možné odstranit lístky, a tak se louhují po celou dobu pití. Tento nešvar se objevuje i v restauracích. Z čaje se pak uvolňuje nežádoucí hořkost. Nebojte se proto požádat obsluhu o nápravu.

>>Kvetoucí bílý čaj není jen lahůdka pro oko

Vůbec největší chybou by však bylo připravit se na milimetr přesnou přípravou čaje o požitek při jeho pití. A proto se nebojte hrát, experimentovat a přizpůsobovat pravidla hlavně své chuti.

Žena s čajem