Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kterým kávovým nápojům se raději vyhnout

Pokud máte rádi kávu, dost možná si bez ní nedokážete vůbec představit své ráno. A navzdory tomu, že v různých mediálních článcích se občas snaží tvrdit něco jiného, na základě mnohých vědeckých studií (včetně například informací z Harvardu) je jasné, že káva má v rozumném množství celou řadu potenciálních zdravotních benefitů. Neplatí to ale ani zdaleka pro všechny kávy. Na to, kterým kávovým nápojům byste se měli raději vyhnout, se podíváme v tomto článku. 

Nápojům s vysokým obsahem kofeinu

Na první místě musíme rozhodně zmínit nápoje s vysokým obsahem kofeinu, které se za zdravé rozhodně nedají považovat. Jak jsme zmiňovali v našem článku o kofeinu v kávě, vědecké studie považují za bezpečnou dávku 400 mg kofeinu, což odpovídá asi pěti šálkům průměrné kávy vypitých v průběhu dne. Jenže pak existují kávy, které mají zhruba takové množství kofeinu v jediné porci a těm je samozřejmě lepší se vyhnout. Proč? Protože předávkování kofeinem, ke kterému může u citlivějších jedinců dojít velmi snadno, vede k nepříjemným stavům podrážděnosti, úzkosti, trávicím obtížím i nepravidelnému srdečnímu tepu. A to pro náš organismus samozřejmě není zdravé. Pokud máte rádi silnou kávu, můžete si dopřát například Red Eye zmiňované v samostatném článku – jedná se o kombinaci jedné porce espressa přidané do filtrované kávy. Jednou z modifikací populárních ve Spojených státech je však také Dead Eye představující 3 porce espressa přidané do překapávané kávy. A to už je pořádná porce kofeinu, před jejíž konzumací dost důrazně varujeme. 

Kterým kávovým nápojům se vyhnout

Nápojům s vysokým obsahem cukru

Kromě nápojů s vysokým obsahem kofeinu je však na místě být také na pozoru před nápoji s vysokým obsahem cukru. I když se to na první pohled nemusí zdát, podle nezávislých zahraničních webů má například jedna porce středního White Chocolate Mocha Frappuccino z populární sítě kaváren Starbucks hned 420 kcal a neuvěřitelných 61 gramů cukru, což odpovídá asi 12 kostkám. Nápoje s vysokým množstvím cukru samozřejmě nejsou pro naše tělo ideální a pokud se kvůli jejich konzumaci dostanete do kalorického nadbytku, povede to samozřejmě k přibírání na váze a negativním důsledkům s tím souvisejícím (například kardiovaskulární problémy, riziko diabetu i některých druhů rakoviny). Při další návštěvě podobných podniků proto určitě doporučujeme upřednostnit jejich klasické varianty káv jako je cappuccino, latte nebo flat white. 

Nápojům s mnoha aditivy

No a na třetím místě musíme zmínit také nápoje s mnoha aditivy, která i kdyby neobsahovala sama o sobě žádné kalorie, stále lehce kazí chuť kávy. My na kávě oceňujeme jednoduchou a naprosto přirozenou chuť, takže si ji dáváme zpravidla buď samotnou, nebo pouze s mlékem. Jakmile do ní ale začnete přidávat různé dochucovací sirupy, šlehačku nebo nejrůznější posypky, zvyšujete kalorickou hodnotu, množství jednoduchých sacharidů a aby toho nebylo málo, ničíte tím přirozenou chuť kávy. Pokud vám káva chuťově nevyhovuje a pijete ji jen kvůli kofeinu, možná by stálo za to popřemýšlet o jiném zdroji tohoto stimulantu – skvěle funguje například maté, kterému jsme věnovali samostatný článek

Které kávě se vyhnout

Vyzkoušejte kávu od Čajové zahrady

Pokud si chcete každý den dopřávat kávu přesně podle svých preferencí, není samozřejmě nic jednoduššího, než si ji připravovat doma. Díky tomu budete mít jasný přehled o použitých surovinách a dáte si do ní jen to, co máte opravdu rádi. Jestli váháte, jakou kávu vybrat, určitě vám doporučujeme vybrat si některou z čerstvě pražených arabik dostupných v naší nabídce zrnkových káv, kde najdete desítky produktů z téměř celého světa.