Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Čaj honeybush si afričtí domorodci zamilovali kvůli chuti i účinkům na zdraví

Především jde o lahodnou chuť honeybushe. Název, který v překladu prozrazuje, že jde o medový keř, také napovídá, jaká bude chuť. Přirozené sladké a ovocné tóny pak dokáže ještě více otevřít troška medu nebo kombinace s jiným ovocem. Díky chuti a faktu, že neobsahuje kofein (nebo tein, chcete-li) je proto vhodným čajem například pro děti.

Hari Tea_Honeybush_Skořice

Honeybush je též známý pro své zdravotní účinky. Západní svět jej začal poznávat v době, kdy kolonizoval jižní Afriku a když Evropané založili Kapské město. Místní kmen Khoisan z nejjižnějšího cípu Afriky používal honeybush k léčbě kašle a infekcí horních cest dýchacích. Pokud nevíte, jaký čaj na kašel zvolit, můžete vyzkoušet tento. Účinná látka pinitol obsažená v čaji má příznivé účinky také na snížení hladiny cukru v krvi. Honeybush se často spojuje se zvyšováním imunity organismu, díky přírodním fytoestrogenům může pomoct s hormonálními obtížemi a pomáhá v boji se záněty.

Ještě v jedné věci se honeybush liší od běžných čajů. Na svazích v jižní Africe dosud roste volně a tím se komplikuje jeho sklizeň. Sběrači chodí horským terénem a v období květu sklízejí keře, které pak posílají po laně do údolí přes kladkový systém. Před několika lety však vznikla první plantáž u města Haarlem. její zakládající organizace si kladou za cíl spolupracovat s místními pěstiteli a postupovat udržitelným způsobem. Poptávka po čaji totiž v posledních letech rychle vzrostla. V roce 1997 produkce dělala 30 tun, dnes je to již 200 tun.

Honeybush červený

Vyzkoušejte sami lahodnou medovou chuť z jižní Afriky!