Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Sladit, nebo nesladit? Věčná kávová otázka

Proč nesladit kávu

Do kávy se lidé zamilovali kvůli její neobyčejné výrazné chuti a vůni. Pokud přidáte do svého espressa lžičku cukru, proměníte ho v úplně jiný nápoj. Na hořkou chuť si lze postupem času přivyknout. Stačí pomalu odebírat množství cukru, kterým si kávu sladíte. Vyzkoušet také můžete jiný druh kávy, který bude víc lahodit vašim chuťovým buňkám.

Důležité je také zmínit efekt, který má na cukr na tělo. Můžete mávnout rukou nad tím, že jedna lžička ještě nikoho nezabila. V běžné stravě západního člověka je však takových lžiček poměrně dost a často jsou velmi dobře schované. Nejenomže kvůli cukru nabíráme na váze, ohrožujeme také svůj kardiovaskulární systém, otevíráme dveře cukrovce nebo si zhoršujeme záněty. Za každou lžičku cukru, kterou vynecháme, nám tělo poděkuje.

Kandysová tyčinka

Proč sladit kávu 

Přidáním cukru do kávy z nikoho nestane kávový barbar. Známá česká baristka Petra Veselá, která několikrát vyhrála Mistrovství České republiky baristů, prozradila, že sama si kávu poměrně dost sladí. Podle jejího názoru některým druhům kávy dokonce cukr vyloženě prospívá.

>> Umění japonských litinových konvic dobře a dlouho slouží i zdobí

Nenechte se proto ovlivnit vyhrocenými názory a vsaďte na své vlastní chuťové buňky. Se sladkou chutí můžete také experimentovat. Vyzkoušejte například špetku skořice, kapku mandlového mléka, neslazené kakao nebo například vanilkový extrakt. Všechny tyto ingredience ovlivňují hořkost kávy, ale nepřidávají zbytečné kalorie.

Čím sladit kávu

Osladit si svůj šálek nemusíte jenom klasickým bílým cukrem. Vyzkoušejte například velké cukrové krystaly, které nejenom sladce chutnají, ale také skvěle vypadají. Netradiční cukrové tyčinky pak ozvláštní každý stůl prostřený pro speciální příležitost. A sáhnout můžete také po stévii, přírodním sladidle příjemné chuti vhodném i pro diabetiky.

 Vyberte si originální cukr pro svou kávu nebo čaj.

Cukr Kandys