Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak poznat (ne)kvalitní čaj na první pohled?

Když dnes chcete koupit čaj, máte na výběr z nepřeberného množství různých možností. Nejlevnější je samozřejmě porozhlédnout se v supermarketu, ale od takového čaje nemá nejspíš nikdo z vás žádná velká očekávání. Horší je, když přijdete do specializovaného obchodu a i přesto dostanete čaj, který svou kvalitou není o nic lepší. Na co byste si měli dávat v takovém obchodě pozor? A jak poznat (ne)kvalitní čaj hned na první pohled? To se dozvíte v tomto článku. 

Podle čeho poznat kvalitní čaj v obchodě? 

Existuje samozřejmě celá řada vlastností, které jen při pouhé návštěvě obchodu nedokážete poznat. Na druhou stranu už po otevření dveří do prodejny můžete zaznamenat pár věcí, které vám pomohou indikovat kvalitu produktů. Zaprvé je to samozřejmě vůně. Prodávané čaje by měly být lehce cítit, ale jakmile v kamenném obchodě cítíte třeba nějaký intenzivní osvěžovač vzduchu, dávejte si pozor. Čaje totiž mohou nasávat pachy z okolí, takže rozhodně není žádoucí mít v obchodě výrazné aroma čehokoliv jiného. Kromě toho by vystavené produkty měly být v dobře těsnících a optimálně neprůhledných dózách. Mnoho prodejců sice nabízí čaj vystavený ve sklenicích, což vám sice umožní si jej prohlédnout, ale na druhou stranu procházející světlo může dost negativně ovlivnit kvalitu čaje. Ideální proto je, když prodejci vystavený čaj nabízí k prohlédnutí, ale prodávají jen celá balení zabalená zvlášť. V takovém případě se totiž můžete lépe seznámit s vzhledem čaje (v balení by neměly být celé kusy větviček, ale naopak jen podobně vypadající kousky čaje) a jeho barvou. 

 

jak poznat nekvalitní čaj

Skutečně kvalitní čaj poznáte až doma

Pokud na vás obchod působí podezřele, je samozřejmě na místě tam žádné čaje nekupovat a podívat se třeba po čajích online – to není žádná ostuda a jelikož pro nás je kromě kamenných obchodů důležitý i eshop, máme na něm 100% autentické fotografie jak jednotlivých čajů, tak i celých směsí. Přesně tak víte, do čeho jdete, i když zrovna nemáte čas se zastavit do některého z našich obchodů. Jakmile vám čaj přijde domů, můžete se o jeho kvalitě přesvědčit ještě dodatečně – zejména doporučujeme zaměřit se na jeho vůni, vzhled vylouhovaných lístků a co je možná nejdůležitější, chuť samotného nálevu. Veškeré aspekty zmiňované v dnešním článku jsou sice důležité, ale na druhou stranu hlavním kritériem toho, zda je nějaký čaj dobrý, či nikoliv, by měla být jeho chuť. Pokud na vás bude působit prémiovým dojmem, ale nebude vám ani trochu chutnat, nejspíš se k němu už nevrátíte. Právě proto se snažíme i u našich čajových směsí vždy dbát nejen na kvalitu, ale i na výslednou chuť produktu. 

 

jak poznat nekvalitní čaj (2)

Jaký čaj zvolit? 

Rozhodně jsme se v našem dnešním článku nesnažili říct, že jsme jediným dodavatelem kvalitního čaje u nás. Než ale nakoupíte čaj v nějakém kamenném obchodě, je dobré vnímat, jak se o čaj starají a v jakých podmínkách je skladovaný, protože jinak vyhazujete peníze z okna. Je proto dobré nakupovat primárně v prodejnách, které jsou osvědčené a spadají pod známé značky. A v případě, že nemáte čas nebo chuť chodit do obchodů, můžete kvalitní čaje objednat i online. U nás si můžete vybrat z nesmírně široké nabídky produktů od bylinných směsí přes rooibos až po osvědčené černé nebo zelené čaje.