Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak udržovat čajové nádobí čisté? Poradíme, co dělat

O tom, že kvalitní vybavení je pro přípravu dobrých čajů nepostradatelné, snad není nejmenší pochyb. Starat se o konvice a šálky už ale nemusí být tak jednoduché, stačí párkrát nechat v konvičce zbytek čaje po několik hodin a může se na ní vytvořit nepříjemný povlak, kterého se budete těžko zbavovat. V našem dnešním článku vám proto poradíme, jak se o nádobí starat. 

Na materiálu záleží!

Jedním z nejdůležitějších aspektů, které ovlivňují to, jak se o konvičku a potažmo kterékoliv jiné čajové nádobí starat, je materiál. Zatímco na skleněné nádobí můžete bez obav použít celou řadu čistících prostředků, třeba taková litinová konvička většinu chemických prostředků nesnese, a je proto ideální ji pouze oplechovat pod tekoucí vodou. Péče o litinové konvice je tedy sice jednodušší, ale musí být pravidelná a jakmile v nich párkrát zapomenete čaj přes noc, může se na nich vytvořit jen těžko vyčistitelný povlak. Podobně jsou na tom i yixingové konvice, které se stejně jako litinové nesmí dávat do myčky na nádobí a ideální je jejich čištění jen za pomoci tekoucí vody.

čisté nádobí 1

A co vyjímatelné sítko? 

Pokud svoji vysněnou konvičku teprve vybíráte, rozhodně bychom vám doporučili preferovat takovou, která má vyjímatelné sítko. Tím spíše, pokud máte tendence na zalitý čaj zapomínat. Vyjímatelné sítko totiž můžete z konvičky vytáhnout a vyčistit je například pod proudem tekoucí vody. Jakmile je v konvičce na pevno, čištění je rázem mnohem obtížnější. 

Jaké vybavení k čištění konvičky použít?

Ať už máte de facto jakoukoliv konvičku, vždy byste k čištění měli preferovat spíše měkké materiály, které ji nijak nepoškodí. Nevhodné jsou proto různé ocelové kartáče nebo tvrdé houbičky. My doporučujeme vždy začít s teplou vodou a měkkou houbičkou nebo vlhkým hadříkem. Jakmile budete mít vyčištěný samotný vnitřek konvice, můžete použít vatové tyčinky, kterými zvládnete dobře vyčistit jak výlevku, tak i případná oka v sítku, je–li jím vaše konvička vybavena. Pokud má konvička nějaké místo, do kterého se jen obtížně dostanete, není od věci také použití čistého zubního kartáčku, který dobře vyčistí zašlou konvičku, ale zároveň ji nijak nepoškodí. Až budete mít konvičku omytou, je důležité ji dobře osušit hadříkem a do police ji uklidit až ve chvíli, kdy je opravdu suchá. Rozhodně nedoporučujeme ji ještě mokrou zakrývat víčkem a schovávat.

čajové nádobí 2

Jakou konvičku doporučujeme vybrat?

Pokud čtete náš blog pravidelně, jistě víte, že téma výběru ideální konvice jsme rozebírali v samostatném článku. Přesto se ale hodí i v tomto článku připomenout, že skleněné konvičky jsou nenáročné na údržbu, odolné vůči pachům a relativně levné. Vesměs podobnou charakteristikou disponují i konvičky porcelánové, ovšem problém těchto dvou materiálů je, že poměrně rychle vychladne, a tudíž se čaj nevyluhuje tak, jak by bylo ideální. Z tohoto pohledu jsou nejlepší volbou spíše už zmíněné litinové konvice, které jsou odolné, ale bohužel si za ně budete muset lehce připlatit. Nevýhodou může pro někoho být také to, že jsou relativně těžké, ovšem zato se některé druhy litinových konvic dají použít třeba i na indukční sporák a tedy v nich připravovat čaj napřímo.