Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Může káva ovlivňovat cholesterol? A jaká je nejhorší?

Když máte vysoký cholesterol, měli byste být zvyklí si hlídat, co vlastně jíte. A mnoho lidí to tak skutečně dělá, protože důsledky neléčeného vysokého cholesterolu mohou být velmi neblahé. Zdaleka ne každého ale napadne, že kromě jídla je třeba hlídat i pití. A to tím spíš třeba kávu, která na cholesterol může mít za určitých podmínek poměrně zásadní vliv. Jaký? Na to se podíváme v tomto článku. 

Káva může zvyšovat cholesterol 

Hned na samotný úvod je třeba uvést na pravou míru to, že připravená káva žádný cholesterol sama o sobě neobsahuje – to je typické spíše pro živočišné produkty. Najdete v ní ale některé látky, jako je například cafestol a kahweol, které provedené vědecké studie spojují právě se zvýšeným cholesterolem. Nutno ale podotknout, že provedených studií není úplně moc a ještě donedávna byly jejich výsledky dost různorodé. V současnosti se ale ukazuje, že káva cholesterol skutečně může zvedat a dost zásadními determinanty jsou v tomto případě množství vypité kávy, způsob její přípravy a dokonce i pohlaví konzumentů kávy.


káva a cholesterol 1

Není káva jako káva 

Na druhou stranu je ale nutné dodat, že nejde tak jednoduše říct, že káva zvyšuje cholesterol. Do značné míry to totiž závisí na tom, jakým způsobem si ji připravujete. Výzkumy v tímto případě naznačují, že největší vliv může mít na zvýšení cholesterolu turecká káva, kdy jsou namletá zrna v kontaktu s vroucí vodou relativně dlouhou dobu. Naopak nejlépe vychází třeba překapávaná nebo instantní káva a někde uprostřed se na této stupnici nachází klasické espresso z pákového kávovaru. Odborné weby také nachází zajímavou souvislost mezi zvýšením cholesterolu a množstvím vypité kávy. Zároveň poukazují i na to, že vliv kávy na zvýšení cholesterolu se přímo dotýká i mladých lidí, ne pouze seniorů s již existujícími problémy. 

Je káva špatná? 

I když káva podle provedených studií tedy může ovlivňovat hladinu cholesterolu, je nutné dodat hned dvě věci. Zaprvé tu, že káva má na straně druhé celou řadu potenciálních benefitů a může mít preventivní účinky třeba před cukrovkou 2. typu, Parkinsonovou chorobou nebo před některými druhy onemocnění jater. Rozhodně se tedy nedá říct, že by její pití bylo pro zdraví škodlivé. No a zadruhé je třeba dodat, že svoji roli může hrát i to, co si do kávy přidáváte. Pokud si potrpíte na několik kostek cukru a pořádnou porci smetany, může to mít na vaši hladinu cholesterolu mnohem horší vliv než káva jako taková. 

káva a cholesterol 2

Jakou kávu bych měl vybrat?

Řada odborných zahraničních webů s shoduje na tom, že pokud máte opravdu zvýšený cholesterol, je nejlepší volbou instantní káva. Ta totiž podle provedených výzkumů cholesterol zvyšuje snad nejméně ze všech káv a přitom rozhodně nemusí být špatná. Vyzkoušet doporučujeme třeba naši výběrovou instantní kávu Latino café. Hodí se nicméně dodat, že možná není od věci ani konzultace celé problematiky s vaším lékařem. A pokud náhodou o instantní kávě nechcete ani slyšet, můžete sáhnout po některé z našich čerstvých káv z celého světa, kde najdete desítky pečlivě vybraných arabik, které pro vás pražíme v naší holešovické pražírně. Vřele bychom však doporučovali alespoň zvážit jejich přípravu pomocí některých metod využívajících filtr, které mohou být k hladině cholesterolu šetrnější.