Nikaragua: Nenápadná káva, která má co nabídnout

Nikaragua patří mezi poměrně nenápadné státy Střední Ameriky, přičemž sousední Honduras či Kostarika patří mezi výrazně populárnější turistické destinace. Přesto však tahle nenápadná země s počtem obyvatel výrazně menším než Česká republika má co nabídnout. A to nejen fanouškům architektury či skvělého jídla, ale také milovníkům kávy. A právě na kávu se podíváme detailněji v rámci tohoto článku. 

Kde se káva vzala? 

První pokusy o vysazování kávovníků v Nikaragui byly záležitostí první poloviny 19. století, ovšem brzy se zjistilo, že najít ideální podmínky nebude tak úplně jednoduchý úkol. První velký úspěch proto zaznamenaly regiony, které se nacházely v horských oblastech nabízejících vulkanickou půdu bohatou na minerály. V průběhu času si tak káva začala upevňovat svou pozici mezi nejdůležitějšími exportními plodinami, kde se od konce 19. století nachází po boku textilu a tabáku dodnes. Jelikož však stále kávu produkují zejména horské regiony, samotný transport kávových zrn do velkých měst je často velmi obtížný a pěstitelé mnohdy nemají peníze na řádné obhospodařování ani rozšiřování svých plantáží. 

nikaragua 1-min

Stojí za zkoušku? 

Navzdory tomu, že podmínky pro pěstování nejsou vždycky úplně jednoduché, káva z Nikaragui je naprosto výborná. A pro zajímavost se jistě hodí dodat také to, že právě Nikaragua je jednou ze zemí, které začaly používat tzv. honey metodu zpracování kávových zrn. Pokud jste četli náš samostatný článek o metodách zpracování kávy, jistě víte, že se jedná o metodu, při které na zrnech zůstane takzvaný kávový maz, který je svou konzistencí i barvou lehce podobný medu. Káva díky tomuto způsobu zpracování získá jedinečnou chuť i vůni, ale samozřejmě během sušení může být náchylnější na vznik plísní, a proto vyžaduje extra péči. 

Jaká je káva z Nikaragui?

Káva z Nikaragui je samozřejmě obecně vzato chuťově velmi rozmanitá a čím dál častěji si jí všímají nejen běžní konzumenti, ale také nejrůznější kávoví odborníci. A například arabika z Nikaragui, kterou najdete také v našem eshopu, nabízí velmi intenzivní a příjemně nasládlou chuť, ve které můžete zaregistrovat jemné nuance medu, lískových oříšků, čokolády i karamelu. Tuto arabiku dovážíme ve formě zelených zrn a pražíme ji až v naší holešovické pražírně, abychom byli schopni zaručit, že bude vždy čerstvá. Můžete se tak těšit na krásně intenzivní vůni a plnou chuť. 

nikaragua 2-min

Jakou doporučujeme vyzkoušet? 

Pokud vás při čtení tohoto článku arabika z Nikaragui zaujala, určitě ji doporučujeme vyzkoušet přímo z našeho kávového eshopu. Jestli ale máte chuť na něco opravdu netradičního, můžete vyzkoušet také arabiku odrudy maragogype, která se vyznačuje výrazně většími zrny než klasické odrůdy. I maragogype z Nikaragui najdete v našem kávovém eshopu. A v případě, že vás nezaujala ani tahle káva, nezoufejte. V rámci naší široké nabídky čerstvých arabik z celého světa totiž najdete desítky různých káv, které nabízí velmi rozmanité chuťové profily s velmi odlišnými nuancemi. Troufáme si proto tvrdit, že na své si přijde snad každý. A pokud byste náhodou chtěli vyzkoušet opravdu exkluzivní kávy, které se produkují jen ve velmi omezeném množství, určitě se hodí vás odkázat na naši kategorii Premium-Exklusiv, kam přesně takové kávy umisťujeme. Dáte přednost třeba exkluzivní Jamaica Blue Mountain, nebo vás více láká třeba populární cibetková káva