Když se řekne Mexiko, většina lidí si vybaví nádherné pláže, teplou vodu a dovolenkový relax. Věděli jste ale, že tato země patří také mezi přední světové producenty kávy? A přestože co do objemu Mexiko produkuje opravdu velké množství arabiky, stále za velkou částí této produkce stojí malí pěstitelé, z nichž řada dokonce produkuje kávu v BIO kvalitě. Pojďme se tedy na kávu z této země podívat o něco detailněji.
Kde se káva v Mexiku vzala?
Káva má v Mexiku poměrně dlouhou historii, i když se jí nejprve nevěnovala téměř žádná pozornost. Vysazena byla poprvé koncem 18. století v mexickém státě Veracruz, kde se nějaký čas nechala jen tak bez povšimnutí. Její chvíle ovšem přišla s nástupem 20. století, kdy světový trh s kávou zasáhla krize a Mexiko se jevilo jako ideální destinace pro pěstování kávy. Vzhledem k nízkým nákladům dobré geografické pozici se do kávového průmyslu postupně začaly zapojovat i další mexické regiony a od roku 1980 zaměstnává káva a byznys s ní spojený více než dva miliony obyvatel ve 12 různých státech.
Kde se káva pěstuje?
Napříč Mexikem samozřejmě panuje obrovská přírodní diverzita, a proto logicky káva z různých regionů chutná velmi různorodě. Za jednu z těch nejkvalitnějších bývá považována arabika z oblasti Chiapas, která se nachází v blízkosti hranic s Guatemalou, jež kávu rovněž produkuje. Kromě toho ale za zkoušku stojí také kávy z oblastí jako je Oaxaca nebo již zmíněné Veracruz. Díky vyšší nadmořské výšce právě z těchto lokalit pochází kvalitnější káva. Metoda zpracování, kterou pěstitelé po sklizni používají, závisí na tom, zda se farmy nachází v blízkosti nějakého vodního toku nebo jiného zdroje vody. Ti, u kterých tomu tak je, obvykle sází na promytou metodu, ostatní volí spíše suchou. V posledních letech však s rostoucí poptávkou po výběrové kávě roste také množství pěstitelů, kteří sází na méně tradiční zpracování.
Jak káva z Mexika chutná?
Mexické kávy nabízí obrovskou chuťovou rozmanitost a samozřejmě záleží na tom, z jaké nadmořské výšky káva pochází, jaká byla kvalita tamní půdy i na následné metodě zpracování či výsledném stupni pražení. Dříve přitom platilo, že mexická káva se obvykle používala do nejrůznějších méně kvalitních směsí, kde samozřejmě nemohla být řeč o kdo ví jak úžasné kvalitě. V posledních letech se ale mexická produkce opravdu zlepšila a tamní káva bývá dokonce některými odborníky považována za nejlepší na světě. V naší vynikající arabice Mexiko Altura najdete jemné nuance hořké čokolády, oříšků, ale třeba i náznaky citrusových plodů.
Nezaujala vás káva z Mexika?
Pokud vás “obyčejná” káva z Mexika příliš nezaujala, určitě bychom doporučovali vyzkoušet například odrůdu maragogype, kterou rovněž naleznete v našem eshopu a která je specifická kromě skvěle vyladěné chuti také velkými kávovými zrny, která jsou až o třetinu větší než jiné odrůdy. O kávě maragogype si rovněž můžete přečíst více v jednom z našich předešlých blogových článků. A jestli byste rádi vyzkoušeli spíše kávu z jiné země, neváhejte se vydat do naší nabídky čerstvých káv, kde najdete desítky různých arabik ze všech možných koutů světa od Latinské Ameriky přes Afriku až po Asii či Austrálii.