Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Máte raději kávu, nebo čaj? A co obojí naráz?

Někdo nedá po ránu dopustit na šálek zeleného nebo černého čaje, někomu jinému vyhovuje spíše pořádně silná káva s trochou mléka. Ale co takhle vyzkoušet oba nápoje smíchané do jednoho? Ačkoliv to působí poměrně netradičně, ve skutečnosti má tohle spojení poměrně velkou popularitu v zemích jako je Čína nebo Vietnam, a proto si myslíme, že stojí za zkoušku i tady u nás. Proč to dělat a jaké recepty s touto kombinací vlastně existují, se dozvíte v našem dnešním článku. 

Proč míchat kávu s čajem?

Ačkoliv na první pohled se může zdát spojení kávy a čaje trochu zvláštní, ve skutečnosti je výsledkem poměrně sofistikovaná a zajímavá chuť. Přece jen tmavě pražená káva je známá pro svoje jemné tóny čokolády i karamelu, což má společné třeba s černým čajem. Zelené čaje jsou naopak o něco jemnější, nabízí širokou paletu různých chutí a vůní, a tak se také hodí k párování s kávou. Nehledě na to, že oba nápoje obsahují řadu rozdílných potenciálně prospěšných látek, jako jsou nejrůznější antioxidanty, kofein i nepostradatelné minerály. 

káva s čajem 1

Jak míchat kávu a čaj?

Pokud naše příspěvky čtete pravidelně, možná už víte, že jsme o jednom z mnoha receptů na takový čaj psali v jednom z předchozích příspěvků. Konkrétně se jednalo o recept na yuanyang, který je populární v Hongkongu. Pro připomenutí se ale určitě hodí ho zmínit i v tomto článku, protože je jednoduchý, rychlý a zároveň neskutečně chutný. Jedná se totiž o kombinaci černého čaje, tmavěji pražené kávy a kondenzovaného mléka. Díky tomu je výsledná směs příjemně jemná, vyvážená a pokud použijete raději slazené kondenzované mléko, bude i výsledný čaj samozřejmě sladký. Není to ale zdaleka jediný podobný recept, protože například ve Vietnamu je oblíbený nápoj zvaný Tra Lai, na který můžete použít slabší čaj a silnější kávu, ale jinak je jeho příprava velmi podobná. Nesladí se kondenzovaným mlékem, ale spíše cukrem a doporučuje se nejprve smíchat oslazený čaj s ledem a kávu nalít do skleničky až úplně na závěr. Existují ale i více odvážné alternativy, dokonce některé zahraniční weby doporučují například kombinaci čaje matcha s jedním espressem, což je samozřejmě pořádná nálož kofeinu, která ale přináší i poměrně zajímavou chuť. 

káva s čajem 2

Základem je dobrá káva a čaj

Když se rozhodnete experimentovat s nejrůznějšími kombinacemi čaje a kávy, pamatujte, že to vždy chce určitou trpělivost a jakmile použijete jen lehce odlišnou surovinu, může to ve výsledku udělat poměrně značný rozdíl v chuti. My bychom doporučovali začít zmiňovaným čajem yuanyang, kde se slazené mléko poměrně dobře postará o spojení různých chutí. Pro začátek doporučujeme zvolit například kvalitní černý čaj jako je například náš Ceylon Orange Pekoe, který je chuťově výrazný a dobře se spáruje například s brazilskou arabikou Santos. Postupem času ale rozhodně můžete začít experimentovat s jinými čaji a postupně se dopracovat až třeba ke zmíněné kombinaci čaje matcha a espressa, kde si někteří zastánci tohoto spojení pochvalují třeba zmírnění přirozené lehké trpkosti zeleného čaje. Pamatujte ale, že tyto směsi budou vždy obsahovat poměrně dost kofeinu a není to tedy s nimi dobré přehánět. Více si na toto téma můžete přečíst například v článku nazvaném Co dělat při předávkování kofeinem, který najdete na našem blogu.