Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak sezónnost ovlivňuje prémiovou kávu?

V dnešní poměrně uspěchané době je mnoho lidí zvyklých na to, že některé produkty jsou dostupné takřka celoročně. A káva je jen jedním z mnoha příkladů – dokážete si představit, že by v supermarketu nebyla najednou žádná káva k sehnání, protože zrovna není sezóna? Když ale místo do supermarketu zajdete do nějakého specializovaného obchodu, může se klidně stát, že vámi požadovaná káva právě z tohoto důvodu nebude k dispozici. V tomto článku se proto podíváme na to, jak sezónnost ovlivňuje prémiovou kávu. 

Kdy je káva v sezóně?

Pokud byste dnes chtěli jako velkoodběratel koupit kávu, samozřejmě se vám to povede kdykoliv během roku, protože káva dozrává v různých částech světa postupně. Na severní polokouli (tedy třeba v Mexiku, Etiopii nebo Keni) je vrchol sezóny od brzkého léta do podzimu, kdežto na jižní polokouli je to od brzké zimy do jara. Kávu je tak možné sehnat prakticky kdykoliv, ale zatímco ve výběrových obchodech se bude sortiment dost možná čas od času obměňovat, v regálech supermarketů budete své oblíbené značky nacházet celoročně.

sezónnost a káva 1

Je to problém?

Navzdory odlišné sezónnosti napříč světem je však naprostá většina světové produkce kávy zastoupena tzv. komoditní kávou, kterou je možné koupit například na burze a v mnoha případech je taková arabika (potažmo robusta) velmi netransparentní co se týče původu a někteří zpracovatelé pak kávu do značné míry přepraží, aby odstranili případné defekty a dali vzniknout jakési uniformní chuti, která dá navzdory odlišnému zpracování i původu kávy ve výsledku stále velmi podobnou chuť.

Proč na sezónnosti záleží?

I když to tedy nemusí být tak úplně zřejmé, na sezónnosti opravdu záleží. Malí producenti prémiové kávy přesně poznají, kdy je čas na sklizeň, nechají kávová zrna dozrát podle potřeby a následně je zpracovávají s náležitou péčí. Když jsou pak za svoji práci náležitě ohodnoceni, nemusí upřednostňovat kvantitu před kvalitou a snažit se zpracovávat například ne zcela zralé třešně. A to v důsledku do značné míry ovlivní výslednou chuť – nedostatečně zralá kávová zrna mají poměrně plytký chuťový profil a z nich připravená káva může disponovat velmi nepříjemnou aciditou. Naopak do přezrálých zrn začínají vstupovat opět poměrně nevyvážené náznaky zemitosti i dřevin. 

sezónnost a káva 2

Jak kávu vybírat?

Pokud vám po chuťové stránce vyhovují levné kávy ze supermarketů, nejspíše se nemusíte o nějakou sezónnost vůbec zajímat. Jestli ale navštěvujete specializované obchody a za kvalitní kávu jste ochotni si připlatit, možná není od věci se na místě přímo zeptat na to, která káva je sezónní. Kromě toho, kdy byla sklizena, by vás ale neméně mělo zajímat také to, kdy byla káva upražena, protože, jak jsme ostatně zmiňovali v jednom z našich předchozích článků, nejlepší je káva zhruba 7 až 10 dnů po upražení. A jelikož my naši arabiku pražíme až přímo u nás v holešovické pražírně, můžete mít jistotu, že se snažíme čerstvost vždy zachovávat. A když si vyberete třeba některý z produktů v  naší nabídce prémiových arabik, můžete ten rozdíl pocítit na vlastní chuťové pohárky. Vyzkoušet doporučujeme například Hawaii Kona, která má díky vulkanické půdě velmi jemné chuťové tóny čokolády, skořice i karamelu. Ikonickou výběrovou kávou je také Jamaica Blue Mountain