Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Komoditní, nebo výběrová? Jaké jsou rozdíly v kávě?

Ať už si chcete koupit ovoce, koření nebo nějaké základní potraviny, jistě najdete napříč trhem poměrně velké rozdíly v kvalitě a potažmo i v ceně. Velmi podobně je tomu také u kávy, kde ta nejlevnější, typicky třeba ve velkých baleních z různých supermarketů, vyjde na pár korun, ale ta dražší, výběrová a od malých pěstitelů, může vycházet mnohonásobně dráž. V tomto článku se podíváme na to, co je to vlastně takzvaná komoditní káva a čím se liší od kávy výběrové. 

Co je to komoditní káva?

Přestože komoditní káva může mít více různých definic, často se tak označuje káva, která bývá coby komodita prodávána na New York Coffee Exchange a samozřejmě se až tak nehledí na kvalitu prodávaných zrn. Jako jedinec na takové burze budete nakupovat jen stěží, většinou se tam uzavírají obchody mezi obrovskými kávovými společnostmi a jak asi můžete tušit, komoditní káva pokrývá přes 90 % světové produkce. Obrovským problémem této kávy je netransparentnost, protože jako spotřebitel často nevíte nic o regionu původu, metodě zpracování ani dalších pro konzumenty dost důležitých detailech. 

komoditní a výběrová káva 1

A jak je na tom výběrová?

Výběrová káva je naproti tomu taková káva, která je zcela transparentní a vy jako spotřebitel tedy víte, kdo a kde ji vypěstoval, o jaký se jedná kultivar, jak se zpracovávala a třeba i to, jak je ideální si ji připravit. Existuje dokonce i jasnější definice, o kterou se stará Specialty Coffee Association (tzv. SCA), podle níž může být kterákoliv káva ohodnocena pomocí skóre na stupnici od 0 do 100 bodů. Aby mohla být klasifikována jako výběrová (anglicky premium), musí její senzorické vlastnosti obdržet cuppingové skóre aspoň 80. Trošku problematické může být, že zdaleka ne všichni prodejci toto skóre uvádí. Dražší cena výběrové kávy by se pak měla v ideálním případě promítat do odměny pěstitelům, což je pak může motivovat k neustálému zlepšování kvality produkované kávy. 

Kterou je lepší vybrat?

Na druhou stranu je nutné dodat, že rozhodně nejde říct, že výběrová káva je dobrá a komoditní špatná a mezi těmito dvěma druhy udělat tlustou čáru. Dost velké procento komoditní kávy putuje do menších pražíren a pokud jim věnují dostatečnou péči a náležitě vyzkouší, jak z takových zrn dostat maximum, může ve výsledku káva chutnat mnohem lépe, než když s výběrovou kávou zachází někdo, kdo jí vůbec nerozumí. 

komoditní a výběrová káva 2

Hlavním kritériem by měla být chuť

Samozřejmě, že výběrová káva může být pro koncové zákazníky o něco atraktivnější než káva bez tohoto označení, ale na druhou stranu je to jen jeden z mnoha faktorů, které je třeba si pohlídat. Nic to totiž neříká o tom, před jakým časem byla zrna koupena, jak je majitel pražírny skladoval nebo zda je opravdu upražil nejlépe, jak se dalo. My proto doporučujeme řídit se nejen tímto označením, ale brát v potaz také chuť, která by koneckonců měla být nejdůležitějším faktorem při výběru kávy. Proto ostatně u nás sázíme na nabídku kvalitní zrnkové arabiky z celého světa, protože napříč jednotlivými státy se samozřejmě káva pěstuje a zpracovává odlišně, takže ve výsledku je chuť každé kávy tak nějak jedinečná. A pokud byste náhodou nenašli svoji oblíbenou kávu, mrkněte také do naší sekce káv Premium-Exklusiv, kam vybíráme opravdu unikátní kávová zrna.