Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kávové aroma: Co všechno prozradí vůně?

Aroma je pro mnoho lidí první věc, se kterou se v případě nákupu kávy setkají. Jak mnohé supermarketové kávy, tak i kávy výběrové, mají dost často tzv. jednocestní ventil, kterým odchází zbytky látek vzniklých při pražení. A právě s jeho pomocí můžete cítit, jak káva voní. Co vám ale takové aroma prozradí a na co se zaměřit? To vám poradíme v tomto článku. 

Kde se vůně vlastně bere? 

Byť se to tak na první pohled nemusí úplně zdát, kávové aroma je ve skutečnosti obrovská věda a výsledná vůně každého zrna je definována stovkami různých chemických sloučenin. Pokud jste si ale někdy přičichli k zelené kávě, jistě nám dáte za pravdu, že žádnou charakteristickou vůní nedisponuje. Je to proto, že působením vysokých teplot, které v pražičkách bezpochyby jsou, dochází k přeměně komplexních sloučenin a vznikají tak těkavější látky, které jsou pro náš nos tak nějak více voňavější. 

kávové aroma 1

Proč na vůni záleží?

Při pražení vzniká podle různých odhadů mezi čtyřma sty až tisícem komplexních těkavých sloučenin. Jejich funkcí ale není zdaleka jen aroma, nýbrž jsou zodpovědné i za ideální chuť, kterou samozřejmě vnímáme i my. Názory vědců se ale různí v tom, kolik z těchto sloučenin jsou vlastně naše chuťové pohárky schopné rozeznat. Je nicméně jasné, že chuť a vůně spolu ale za všech okolností velmi silně souvisí. Pokud vám tak káva už od prvního přičichnutí příliš nevoní, raději si ji domů nekupujte. 

Nepodceňujte psychiku

Obrovskou roli v celém vztahu vůní a chutí hraje samozřejmě i psychika. Možná si říkáte, že nejste žádní kávoví odborníci a to, že vám káva nevoní, ještě nic neznamená. Vůně ale do značné míry ovlivní vaše vnímání jednotlivých chutí a když si k čerstvě namletým zrnům například čichnete a ucítíte omamnou vůni čokolády a karamelu, může se vám pak káva zdát příjemně nasládlá. Když naopak najdete nějaké tóny ovoce, může na vás ve finále působit jako kyselejší. V chemickém složení kávy přitom nemusí být žádný výrazný rozdíl, o všechno se postará psychika. 

Zároveň ale není radno podceňovat také správnou přípravu kávy. Různé chemické sloučeniny totiž potřebují různou délku extrakce, a tak je dost dobře možné, že po chvilce louhování budete v kávě cítit naprosto jiné aroma, než jaké bude v šálku převažovat o něco později. 

kávové aroma 2

Nebojte se nakupovat offline

Pokud se chystáte vyzkoušet nový druh kávy, rozhodně nedoporučujeme jej kupovat přes nějaký eshop tak nějak naslepo. Mnohem lepší je přijít do kamenné pobočky a seznámit se s kávou osobně. Kromě toho, že můžete vyzkoušet, jak vám káva voní (což, jak jsme v tomto článku vysvětlili, souvisí i s chutí), můžete také poprosit odborný personál o nějaké doplňující informace. O výběrových kávách by prodejci měli znát mimo jiné to, o jaký se jedná kultivar, jakým způsobem byla káva zpracována i odkud pochází. Můžete nám věřit, že osobní kontakt s kávou je zkrátka a dobře k nezaplacení. Proto jsme rádi, že můžeme naše produkty nabízet hned ve 4 kamenných obchodech v Praze a Kralupech nad Vltavou - více se o jednotlivých pobočkách dočtete na záložce Naše obchody. A až si u nás kávu vyberete svoji budoucí oblíbenou kávu, můžete zásoby průběžně doplňovat přímo z našeho eshopu, kde máme výběr kvalitních arabik z celého světa