Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Milujete silnou kávu? Máme pro vás tipy na přípravu!

Mnoho pravidelných kávových konzumentů nemá na svůj ranní šálek příliš vysoké nároky – stačí jim totiž silná káva, která je dobře nakopne a připraví na celý náročný den. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, co dělá vlastně kávu silnou? Je to způsob pražení, způsob přípravy, odrůda kávových zrn, nebo něco úplně jiného? V tomto článku se na přípravu silné kávy podíváme detailněji. 

Co od silné kávy očekáváte? 

Ze všeho nejdříve je důležité rozlišit, co si vlastně pod silnou kávou představujete. Ačkoliv pro každého muže silná káva znamenat něco trochu jiného, nejčastěji se pravděpodobně setkáte se dvěma možnostmi, které si pojďme rozebrat o něco detailněji. 

Silná káva = Hodně kofeinu 

Jak asi tušíte, pokud pravidelně čtete naše články, nejznámějším stimulantem obsaženým v kávě je samozřejmě kofein, který dokáže potlačovat únavu. A pokud hodnotíte sílu kávy podle toho, kolik kofeinu obsahuje, je dobré se řídit dvěma radami – zaprvé, používejte jemněji mletou kávu, protože taková se ve vodě o něco lépe vylouhuje a tedy se ze zrn uvolní více kofeinu do vašeho nápoje a káva bude silnější. Druhou praktickou radou je používat takové metody přípravy, u nichž je voda v kontaktu s kávou po delší dobu. Typicky tedy metody využívající filtr, přes který voda pouze proteče, budou mít o něco méně kofeinu než třeba takový frenchpress (samozřejmě za předpokladu, že použijete stejné množství kávy). Více si o obsahu kofeinu v jednotlivých druzích kávy můžete přečíst v našem samostatném článku na toto téma. 

příprava silné kávy 1

Silná káva = intenzivní chuť

Pokud máte silnou kávou na mysli takovou kávu, která má intenzivní a silnější chuť, pak je řešení poměrně jednoduché – čím méně mléka do kávy použijete, tím intenzivnější jeho chuť bude. To stejné platí i o cukru, který, podobně jako mléko, dokáže pozměnit vaše vnímání a zmírnit tak chuť kávy. V případě, že kávu bez mléka pijete vždy a stejné byste ji rádi o něco silnější, doporučujeme se při nákupu kávy poohlédnout po tmavě pražené arabice, u které můžete očekávat o něco výraznější chuť s nádechy čokolády, karamelu nebo oříšků. 

Jak kávu vybírat? 

Jestli ve svém šálku preferujete co nejvyšší obsah kofeinu, můžete zvolit směs arabiky a robusty. Obecně vzato má robusta méně komplexní chuťový profil, a proto řada kávových odborníků preferuje arabiku, ale na druhou stranu kofeinu má o něco více než zmíněná arabika. Jestli preferujete pouze intenzivní chuť, ale na vysokém obsahu kofeinu si příliš nepotrpíte, sáhněte naopak po tmavě pražené arabice, která je chuťově mnohdy skvělá, ale zároveň má vyvážený obsah kofeinu. 

příprava silné kávy 2

Jak připravit silnou kávu? 

Pokud byste náhodou chtěli dosáhnout obou faktorů zároveň, není to nemožné. Doporučujeme v takovém případě vzít tmavě pražená zrna, použít o něco více kávy, namlít ji o něco jemněji, prodloužit dobu extrakce, a nebo přidat určitou příměs robusty. Zároveň si kdykoliv můžete přidat do již připravené kávy porci arabiky navíc – typickým příkladem je populární drink zvaný Red Eye, který spočívá v přidání porce espressa do již připravené filtrované kávy. A v případě, že stále ještě hledáte inspiraci na dobrou kávu, sáhněte po některé z našich vybraných arabik z celého světa. V našem eshopu máme celou řadu různých káv a u každé se vám prostřednictvím originálních popisků snažíme co nejvěrohodněji priblizit výslednou chuť. A kdybyste náhodou stále váhali, můžete navštívit některou z našich poboček v Praze nebo Kralupech nad Vltavou a tam vám s výběrem rádi poradíme.