Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kombucha: Jak ji můžete vyzkoušet i u vás doma?

Znáte kombuchu? Navzdory tomu, že se jedná o poměrně starý vynález, získal tento nápoj před nedávnem obrovskou vlnu popularity a mnoho lidí si jej pravidelně kupuje například i v supermarketech, kde jsou relativně běžně k dostání. Prémiové značky pak vychází na relativně dost peněz a jedná se o velký byznys. V tomto článku se podíváme na to, co to kombucha je, jak si ji udělat doma i zda má skutečně nějaké zajímavé benefity. 

Co je to kombucha? 

Pokud jste se s kombuchou zatím nesetkali, měli byste vědět, že se jedná o perlivý nápoj, který vzniká fermentací čaje (nejčastěji zeleného nebo černého), za pomoci tzv. SCOBY, tedy symbiotické kolonie bakterií a kvasinek. Tato kolonie je tvořena kvasinkami a bakteriemi mléčného a octového kvašení, přičemž svým vzhledem může zdánlivě připomínat jakousi podivnou houbu. Podle dostupných informací se kombucha používala již ve 3. století před naším letopočtem a s její pomocí korejský lékař Kombu vyléčil i tehdejšího japonského císaře. Právě po něm byla kombucha pojmenována a tento název zůstal čaji dodnes. 

kombucha 1

Jak udělat kombuchu doma? 

Nápoj kombucha se dá bez problémů připravit i doma, jedinou překážkou je, že musíte sehnat zmíněnou SCOBY. Ani to ale není nic těžkého, protože v dnešní době se dá jak zakoupit ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, tak i sehnat v různých skupinách na sociálních sítích, které jsou za tímto účelem dokonce založené. A pokud budete mít štěstí, SCOBY se vám vám těchto skupinách může podařit sehnat i za pár korun nebo dokonce zdarma. Až ji budete mít, je celá výroba kombuchy velmi jednoduchá. 

Nejprve potřebujete mít sterilizované veškeré vybavení, aby se kromě žádoucích bakterií nemnožily i ty nežádoucí. Pak nechte vařit litr vody a po odstavení v něm vylouhujte podle návodu asi 3-5 vrchovatých čajových lžiček vybraného čaje (my doporučujeme začít zeleným nebo černým) a důkladně oslaďte - některé zdroje doporučují asi 8 % objemu čaje, tedy v případě jednoho litru zkuste přidat zhruba 80 gramů cukru. Ten je naprosto nezbytný jako potrava pro mikroorganismy, takže ho bohužel nemůžete vynechat. Poté je ještě vhodné, aby tak 10 až 20 % výsledného nápoje tvořila již hotová kombucha (buď koupená, nebo z minulé přípravy) a na závěr stačí přidat SCOBY - ideálně až tehdy, kdy bude mít nálev kolem 30 stupňů Celsia. Pak už jen stačí nádobu přikrýt plátýnkem a nechat někde, kde je konstantní teplota po dobu asi dvou týdnů. Průběžně však můžete ochutnávat a vypít ji ještě dřív, minimum je však 5 dnů. 

kombucha 2

Má nějaké benefity? 

Ačkoliv to mnoho webů rádo zmiňuje jako prostý fakt, ve skutečnosti je to s benefity kombuchy trochu složitější. Podle některých výzkumů může mít probiotické účinky, ale není to zcela prokázané, podle jiných studií jsou zas benefity kombuchy definovány primárně benefity použitého čaje (ve výše zmíněném výzkumu se jednalo o čaj zelený). Ať tak či tak, kombuchu můžete klidně vyzkoušet a zjistit, jestli vám vyhovuje, nebo zda budete preferovat třeba nefermentovaný zelený nebo černý čaj. My bychom rádi doporučili pro přípravu zvolit některý z našich černých nebo zelených čajů, přičemž později můžete vyzkoušet klidně i kombuchu z méně tradičních surovin jako je bílý čaj nebo třeba oolong