Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak na ledovou kávu? Máme pro vás hned 3 způsoby.

Léto už je pomalu v plném proudu a pokud si připravujete ledovou kávu stále stejným způsobem, dost možná už vám začíná tak trochu lézt krkem. Způsobů, jak si ledovou kávu ale připravit, existuje celá řada a vy můžete pokaždé dostat úplně jinou kávu se zcela odlišným chuťovým profilem. V tomto článku pro vás máme hned 3 postupy, jak lze ledovou kávu udělat a naznačíme vám i některé z mnoha receptů, které jde z takto připravených káv vykouzlit. 

Použijte jako základ cold brew

O cold brew jsme již psali v jednom z našich předcházejících článků, avšak je na místě malé připomenutí. Cold brew totiž představuje kávu připravenou za studena s pomocí velmi dlouhého louhování (nejčastěji přes noc). Večer zkrátka a dobře smíchejte 2 lžičky jemně mleté kávy s půl litrem vody, dejte do uzavíratelné (nejlépe skleněné) nádoby a umístěte do lednice. Ráno pak stačí kávu přefiltrovat a máte rázem k dispozici skvělý základ na ledovou kávu. Tu si můžete dopřát samotnou, s mlékem, s rostlinnými alternativami mléka nebo klidně i se smetanou a třtinovým cukrem. Možností máte zkrátka a dobře celou řadu a pokud jste si kávu doteď připravovali jinak, tenhle způsob může být příjemnou změnou. 

jak na ledovou kávu 1

Klasika na ledu

Na druhou stranu nutno dodat, že zmíněné cold brew vyžaduje louhování přes noc, nebo alespoň několik hodin, takže když vás přepadne akutní chuť na kávu, máte smůlu. Druhým řešením, které pro vás ale v rámci dnešního článku máme, je udělat si klasickou teplou kávu, na kterou jste zvyklí, ale pouze na ledu. Nezáleží tedy na tom, jestli doma používáte kávovar kapslový, automatický nebo dokonce pákový, prostě dejte do svého šálku několik kostek ledu a poté s přípravou pokračujte jako obvykle. Ledu se nebojte použít opravdu hodně, jelikož káva bude teplá a vy chcete nejen, aby získala příjemnou teplotu, ale aby byla přímo studená. 

Instantní káva a dalgona

Třetí možností, kterou určitě musíme zmínit, je také instantní káva. Za normálních okolností nejsme jejich příliš velkými fanoušky, ale na druhou stranu v létě může přijít opravdu vhod a dá se s ní vymyslet celá řada receptů. Někdo například jen smíchá lžičku instantní kávy s 200 ml studeného mléka, promíchá, nalije na kostky ledu a je hotovo. Na druhou stranu ale existuje i celá řada komplexnějších receptů, které také stojí za vyzkoušení. Typickým příkladem je například dalgona káva, které jsme věnovali samostatný příspěvek. Ve zkratce řečeno se ale jedná o ušlehanou instantní kávu s cukrem a troškou vody, čímž vznikne hustý krém, který si můžete smíchat s libovolnou porcí mléka. 

jak na ledovou kávu 2

Různé kávy, různé výsledky 

V každém z těchto postupů můžete využít jiný druh kávy, a proto i výsledek bude pokaždé odlišný a letní káva se vám tak dost možná nikdy nepřepije. Na cold brew můžete použít třeba naši prémiovou arabiku z Etiopie, jestli si chcete na ledu udělat třeba espresso z pákového kávovaru, doporučujeme sáhnout po Latino Café Espresso a dokonce u nás najdete i instantní kávu Latino Café, která je pro letní kávy také jako dělaná. Když budete jednotlivé přípravy pravidelně obměňovat, sami uvidíte, že si budete letní ledové kávy užívat mnohem více.