Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kofein není jen v kávě. Objevte další skvělé zdroje!

Když se řekne kofein, mnoho lidí si automaticky vybaví kávu, která je samozřejmě skvělým zdrojem tohoto stimulantu a kromě toho také obsahuje řadu dalších potenciálně prospěšných látek pro naše zdraví. A aby toho nebylo málo, káva je také neskutečně chutná. Jaké další nápoje ale obsahují kofein? Na to se podíváme v tomto článku, kde vám ukážeme, že existuje celá řada nejrůznějších alternativ, které nabízí pokaždé něco trochu jiného. 

Čaje

Kromě kávy obsahuje kofein také čaj, byť v čaji se tento stimulant označuje někdy jako ten. Z chemického hlediska jsou to však zcela totožné látky a vy byste měli vědět, že doporučený denní příjem kofeinu naplňte nejen kávou, ale právě také třeba čajem. Jak jsme zmiňovali v našem samostatném článku o kofeinu v čaji, šálek zeleného čaje může obsahovat 30 až 50 mg kofeinu, kdežto šálek černého čaje může mít až 110 mg tohoto stimulantu, což je až čtvrtina doporučené denní dávky. 

zdroje kofeinu

Yerba maté 

Cesmína paraguajská, jejíž listy slouží k přípravě nápoje zvaného yerba maté (nebo někdy též pouze maté) je strom mající původ v zemích Jižní Ameriky, kde je neskutečně oblíbený a kde má za sebou bohatou kulturní historii. Tradičně se pije z vydlabané dýně zvané kalabasa a speciálního brčka se sítkem (tzv. bombilly), ovšem bez obav si ji zvládnete připravit stejně jako klasický čaj. Je možné ji zalévat vodou opakovaně, klidně i čtyřikrát až pětkrát, dokud mají nálevy nějakou chuť. Právě zmíněná kalabasa má výhodu v tom, že je možné do nich třeba z termosky neustále dolévat vodu a postupně nálev upíjet. Jediný nálev maté má přitom až 85 mg kofeinu, což může být i více, než některé druhy espressa. Detailně jsme se o něm rozepisovali v jednom z předchozích blogových článků

Puerh

Puerh se za normálních okolností sice také řadí mezi čaje, ale jelikož prochází poměrně specifickým výrobním procesem, můžeme ho v tomto článku zmínit zcela odděleně. Puerh přitom obsahuje od 30 do 70 mg kofeinu v jedné porci, což je víceméně totožná hodnota, jakou jsme uváděli pro výše zmíněné čaje. Přesto puerh, mimo jiné mnohdy doporučovaný pro údajné účinky na hubnutí, rozhodně doporučujeme vyzkoušet. I když jeho chuť může být zpočátku dost atypická, jakmile si na něj zvyknete, dost možná vám začne chutnat.

Čokoláda 

Ačkoliv běžně používané směsi, které se dávají dětem s mlékem, obsahují kofeinu jen poměrně málo, klasická kvalitní čokoláda může obsahovat klidně až 100 mg kofeinu v jediné porci, což je opět více než kolik má šálek espressa. Horká čokoláda je navíc skvělá, když vás honí mlsná. My doporučujeme využívat 100% bio kakao, jaké dělá například německá společnost Marc & Kay. To je přirozeně bez cukru a vy si ho tak můžete chuťově doladit přesně podle vašich představ. 

zdroje kofeinu 2

Doplňte zásoby kofeinu na jednom místě

Ať už se rozhodnete čerpat kofein z jakéhokoliv zdroje, v Čajové zahradě jsme tu pro vás. Můžete si u nás nakoupit jak 100% bio kakao, tak také kvalitní zelené, černé i jiné speciální čaje a vybírat si dokonce můžete i z různých ochucených i čistých maté, které milovníkům něčeho nového určitě doporučujeme vyzkoušet.