Guarana

Paulinie nápojná, latinským názvem Paullinia cupana, je popínavá dřevnatá rostlina s lichozpeřenými listy, bíložlutými květy a červenými tobolkami s černými semeny připomínajícími lidské oko. Paulinie, jejíž semena jsou známá pod názvem guarana, může v optimálních podmínkách dorůstat až do výšky 12 metrů a svůj původ má zejména v Brazílii a Venezuele. Z hlavních účinných látek je nutné vyzdvihnout zejména stimulanty centrální nervové soustavy (obzvláště pak kofein, theobromin a theofylin), dále vitamíny B a C, třísloviny, pryskyřice a barviva.

Latinský název: Paullinia cupana

Využití
Vzhledem k vysokému obsahu stimulantů má paulinie nápojná zcela jasné účinky - oddaluje únavu, pomáhá udržovat pozornost a bdělost a dokonce i stimuluje mozkovou činnost. Lidové léčitelství používá především semena (někdy označované jako oříšky), která jsou co do obsahu stimulantů nejlepší. Díky těmto látkám také podporují spalování tuků, protože stimulanty obecně ovlivňují metabolické pochody i tělesnou teplotu. Ostatní látky mají prokazatelně antioxidační efekt a chrání tedy buňky před volnými radikály.

Jak guaranu používat?
V lékárnách je možné guaranu nejčastěji sehnat v tabletách a kapslích, lidové léčitelství většinou využívá prášku získaného rozemletím semen. Ten je možné použít jak při přípravě nálevu (na 1 lžičku prášku je vhodné minimálně 250ml vody), tak i k přípravě macerátu, což je do horkých letních dní opravdu ideální způsob konzumace. Možné je také přidání prášku do smoothie, ovocných džusů i jiných nápojů. Vhodné je ovšem guaranu konzumovat především v dopoledních či ranních hodinách.

Zajímavosti
●     V latinskoamerických zemích je guarana velmi uznávaným afrodiziakem a původní obyvatelé ji dokonce používali například s čokoládovými boby.
●     Jedním z nejpopulárnějších brazilských nealkoholických drinků je Guaraná, která se podle očekávání připravuje především z této rostliny.
●     V některých latinských zemí bývá zvykem připravovat z guarany pastu, která se usuší a později se kouří.

 

Použitá literatura
[1] https://www.sigmaaldrich.com/life-science/nutrition-research/learning-center/plant-profiler/paullinia-cupana.html
[2] Basile, A., et al. “Antibacterial and antioxidant activities of ethanol extract from Paullinia cupana Mart.” J. Ethnopharmacol. 2005 Oct; 102(1): 32-6.