Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Mléčná pěna jako z kavárny: Jak na ni doma a levně?

Pokud pravidelně čtete naše články, jistě víte, že existuje celá řada způsobů, jak si poměrně jednoduše připravit skvělou kávu. Jednou z rychlých, efektivních a hlavně cenově příjemných možností je například moka konvička nebo french press. Jenže mnoho lidí preferuje spíše než černou kávu nějaké cappuccino nebo latté, a proto se nabízí otázka, jak doma vlastně připravit mléčnou pěnu, aby se co nejvíce podobala té z kavárny. V tomto článku se s vámi podělíme o naše doporučení.

Jaké vybrat mléko?

Ze všeho nejdůležitější je vybrat správné mléko, čemuž jsme se detailně věnovali v samostatném článku, ale určitě neuškodí také malé připomenutí. Mléko volte vždy raději plnotučné, protože větší množství tuku dokáže lépe zvýraznit chuť kávy a větší množství bílkovin zase způsobí, že se mléko správně napění. Proto ostatně také v kavárnách mnohdy narazíte na používání právě plnotučného mléka. My jsme si oblíbili mléko čerstvé, ale pokud vám chutná i to trvanlivé, samozřejmě není problém ho použít. Kromě klasického mléka však můžete do kávy přidat i rostlinné alternativy mléka, které jsou vhodné i pro vegany a mnoho takových produktů má velmi podobné vlastnosti jako mléko kravské. 

mléčná pěna doma 1

Teplé, nebo studené?

Část lidí nedá dopustit na studené mléko. Samozřejmě, je to rychlejší, bezstarostné a navíc se díky němu káva rychle ochladí na příjemnější teplotu, takže ji můžete hned vypít. Na druhou stranu ale tímto způsobem nezískáte z kávy maximum a pokud preferujete spíše mléčnou pěnu, bude se vám z teplého mléka připravovat podstatně lépe. Zároveň také káva vydrží déle teplá a skvěle vyniknou chuťové vlastnosti mléka. Důležité je však vědět, že mléko nesmí být vroucí, ideální je držet se teploty do nějakých 70°C. Při vyšších teplotách může mléko lehce zhořknout a tím pádem chuť výsledného šálku naopak může zhoršit. 

Pojďme šlehat!

Vůbec nejjednodušší fígl, jak mléko našlehat, je s pomocí french pressu, což je vybavení na přípravu kávy, o kterém jsme psali v jednom z předešlých článků. Stačí do něj vložit teplé mléko a stlačovat opakovaně píst. Tato metoda je jednoduchá a zařízení vychází na pár korun, ale na druhou stranu pěna není tak dobrá jako z jiných přístrojů. My bychom se proto (i po zohlednění poměru ceny a výkonu) přikláněli spíše k tzv. spirálkovému zpěňovači mléka, který funguje na baterky, je malý a skladný a mléko napění až překvapivě rychle a dobře. No a pokud vám nevadí si připlatit za maximální komfort, pak jsou řešením elektrické napěňovače mléka, které mléko nejen napění, ale sami ohřejí na požadovanou teplotu. Některé pokročilejší přístroje pak umí mléko napěnit i zastudena, což je skvělé do různých letních drinků. Vůbec nejpokročilejší metodou pak je mít přímo pákový kávovar s parní tryskou, která mléko našlehá přesně podle vašich představ. Její obsluha je ale náročnější a pořizovací cena dost vysoká. 

mléčná pěna doma 2

Nezapomeňte na dobrou kávu 

Samozřejmě, že správně zvolené mléko a jeho vhodné našlehání je pro přípravu dobré kávy nesmírně důležité. Nezapomínejte ale také na výběr správné arabiky, která bude hlavní chuťovou komponentou výsledného šálku. Mrkněte proto na výběr našich arabik z celého světa a vyberte si tu pravou kávu pro vaše ráno.