Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Golden Monkey: Prémiový černý čaj pro opravdové znalce

Pokud máte rádi černé čaje, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že některé druhy jsou určené na běžné popíjení nebo do receptů, zatímco jiné se hodí jen pro speciální příležitosti. A když se podíváte do naší nabídky černých sypaných čajů, rychle zjistíte, že jedním z nejdražších produktů je černý čaj zvaný golden monkey. A tak si možná říkáte, čím je způsobeno, že stojí násobně více než ostatní produkty a zda se vůbec vyplatí jej vyzkoušet. V tomto článku vám zlatou opici představíme detailněji a odpovíme na výše zmíněné otázky. 

Co je golden monkey vlastně zač?

Golden monkey je opravdu unikátní černý čaj, který pochází z provincií Yunnan a Fujian. Svůj název čaj získal pravděpodobně kvůli podobnosti jeho lístků se srstí opice zvané kočkodan zlatý, které se v angličtině také říká golden monkey. Existují ale i jiné legendy, například ta, že tento čaj rostl na tak obtížně přístupných místech, že pro něj museli mniši posílat právě cvičené opice. Ačkoliv původ názvu s jistotou neznáme, víme, že čajovníky se dodnes pěstují v nadmořské výšce přesahující 1200 metrů a skvěle se jim daří v hornatějších a mlhavějších oblastech. Ačkoliv například ve zmíněném Yunnanu se tento unikát pěstuje již více než 300 let, exportuje se teprve poslední asi dvě dekády, a proto jej ještě mnoho lidí nestihlo vůbec zaregistrovat. Celá sklizeň čaje golden monkey probíhá ručně a sbírá se pouze pupen a první lístek, což značí opravdovou exkluzivitu. Důkazem jeho unikátnosti je mimo jiné i to, že čaj posbíral i řadu ocenění z různých celosvětových soutěží.

golden monkey 1

Proč je tak drahý?

Když se podíváte například na náš China Golden Monkey Jin Hou, zjistíte, že za 50g balení zaplatíte bezmála 300 korun, což z něj dělá jeden z vůbec nejdražších čajů v naší nabídce. Jak ale asi tušíte, je k tomu celá řada důvodů. Zaprvé je to fakt, že produkce golden monkey je značně omezená, protože čajovníky rostou jen ve vybraných oblastech a za jedny z nejlepších bývají považovány právě ty z oblasti Fujian. Zadruhé se trhají jen a pouze pupeny a vrchní lístky, takže producenti sice mohou zaručit vysokou kvalitu, ale znovu to ve výsledku znamená jen velmi omezenou produkci. No a za třetí dochází ke sklizni jednou ročně, což znamená, že keře mají přes zimu čas, aby nasbíraly řadu živin a antioxidantů, které se poté dostávají do čaje. Kromě mnohých antioxidantů je golden monkey také bohatý na kofein, kterého obsahuje v porovnání s ostatními černými čaji o něco více. 

golden monkey 2

Jaký doporučujeme vybrat?

Zlatá opice je doopravdy jedinečný čaj, který svým netradičním vzhledem a unikátní chutí dokáže překvapit i ostřílené čajové znalce. V naší nabídce najdete pouze China Golden Monkey Jin Hou, který disponuje úžasně nasládlou vůní i jemnou a dokonale vyváženou chutí, která v sobě mísí tóny čokolády, medu, květin a dokonce i lehkých náznaků kouře. Naši zmíněnou Golden Monkey navíc prodáváme v exkluzivním zlatém obalu, díky kterému je čaj vhodný i jako dárek. Měli byste však mít na paměti, že vzhledem k poměrně vysokému obsahu kofeinu nemusí být vhodný jak pro děti, tak ani pro seniory. Pokud se jej rozhodnete vyzkoušet, troufáme si tvrdit, že nebudete litovat. Na přípravu zlaté opice doporučujeme použít 5-7 gramů čaje na každý půllitr vroucí vody. Doporučená doba louhování závisí primárně na tom, jak intenzivní chuť čaje preferujete, ovšem za ideální považujeme délku mezi dvěma a třemi minutami.