Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jakou kávu použít do pákového kávovaru?

Přemýšlíte o koupi pákového kávovaru a nejste si jisti tím, jaké to má výhody a nevýhody? Nebo jste si ho už dokonce koupili, ale nejste si jisti, jaká káva je do něj nejlepší? V tomto článku vám poradíme, jaké má takový kávovar výhody a nevýhody i jakou kávu doporučujeme použít. 

(Ne)výhody pákového kávovaru 

Pákový kávovar má na jedné straně obrovské množství výhod a pokud jste kávoví nadšenci, s tímhle přístrojem si doma připravíte kávu jako v kavárně. Pákové kávovary využívají optimálního tlaku i teploty vody, a tak v každém šálku dostanete silné espresso s intenzivní chutí a prvotřídní cremou. Na druhou stranu však pořizovací cena takového kávovaru je násobný vyšší než třeba u automatického kávovaru. Zároveň musíte počítat s poměrně náročnou údržbou a také se hodí upozornit, že pákové kávovary nemelou kávu sami, což třeba ty automatické dělají. S největší pravděpodobností si tak budete muset přikoupit ještě mlýnek, a to buď ruční mlýnek, pokud připravujete jen pár šálků kávy denně, nebo elektrický, pokud si vybavujete například vlastní kavárnu. V konečném důsledku tak musíte k ceně kávovaru přičíst i cenu mlýnku a případně dalšího doplňkového vybavení, které možná budete k přípravě kávy potřebovat. 

jaká káva do pákového kávovaru 1

Jak vybrat správnou kávu? 

Dobrý kávovar je každopádně jen jedním z mnoha předpokladů pro to, abyste si mohli doma připravit kávu jako z kavárny. Tím dalším je bezpochyby kvalitní a optimálně mineralizovaná voda, které jsme se věnovali více v samostatném článku. No a dalším dílem skládačky je samozřejmě také káva, kterou musíte vybírat s rozmyslem. Než se dostaneme ke konkrétním doporučením na výběr vhodných produktů, je určitě třeba zmínit pár obecnějších rad. Například musíme doporučit kávu nikdy nekupovat do zásoby na několik měsíců, protože její chuť bude přirozeně degenerovat a káva několik měsíců po upražení už nebude ani zdaleka tak dobrá, jako když je "čerstvá" – tedy nejlépe pár dní po upražení. Více si nejen o tomto tématu můžete přečíst v našem blogovém článku. Je tedy rozhodně lepší kupovat kávu raději častěji a po menších baleních. Stejně tak je vhodné také kávu pečlivě uchovávat a mlít ji pokaždé až co možná nejkratší dobu před přípravou. 

jaká káva do pákového kávovaru 2

Jak vybrat správnou kávu? 

Obecně řečeno se do pákových kávovarů vybírají spíše více hořké kávy, kdežto kávy s vyšší aciditou bývají používány na filtr. A navzdory tomu, že obecně vzato bývá dnes doporučována spíše arabika, se mnohdy setkáte s tzv. espresso směsí, což je kombinace arabiky a robusty. Mnoho výrobců sází na poměr 80% arabiky a 20% robusty, protože pak je výsledná káva dobrým kompromisem mezi intenzivní hořkou chutí a bohatou porcí kofeinu. Samozřejmě ale někteří producenti dospělí u svých blendů k jiným poměrům a tak se můžete setkat i s odlišnými kombinacemi. My v Čajové zahradě naopak věříme spíše arabice, která pro nás představuje po chuťové stránce určitě lepší volbu než kombinace s robustou, a proto jsme do našeho espresso Latino Café použili pouze arabiku. Volba je však jen a pouze na vás. Můžete například prozkoumat třeba naši širokou nabídku arabik z celého světa a vyzkoušet od více různých druhů pouze malé balení. Ostatně na pákovém kávovaru je skvělé to, že kávu můžete neustále obměňovat až dokud nenarazíte na takovou, kterou si skutečně zamilujete.