Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak v domácích podmínkách udržovat kávovar?

Pokud si rádi kávu dopřejete i jinde než v kavárně, určitě vám nemusíme říkat, že skvělým pomocníkem do domácnosti mohou být kávovary, které během pár vteřin připraví lahodnou kávu. Bohužel je ale nutné je pravidelně udržovat, jinak káva nemusí chutnat tak dobře a zároveň může dojít ke zkrácení životnosti zařízení. Pojďme se v tomto článku proto podívat na to, jak o jednotlivé typy kávovaru pečovat. 

Kapslový kávovar 

Kapslový kávovar je co do údržby nejjednodušší, a proto ho zmíníme jako první. V rámci pravidelné údržby totiž stačí oplachovat odkapávací nádobku a vysypat staré kapsle. Pokud nepoužíváte úplně ideální vodu, hodí se alespoň jednou do měsíce použít odvápňovací kapsli, která se do přístroje dává stejně jako kapsle s kávou. Jednou za čas můžete použít i speciální roztok na čištění a odvápnění. No a to je všechno, ve zbývajícím čase si můžete vychutnávat skvělou kávu. 

jak udržovat kávovar 1

Automatický kávovar 

Pokud máte novější model automatického kávovaru, přístroj vás pravděpodobně sám výzvě k čištění a rovnou vás v ideálním případě i provede konkrétními kroky. Většinou tak stačí použít nějakou čistící tabletu. My doporučujeme držet se těch, které doporučuje výrobce vašeho kávovaru, protože v opačném případě můžete způsobit více škody než užitku. Nejpozději jednou za týden byste také měli umýt všechny omyvatelné části, pravidelně je třeba vysypat odpadní nádobu i odkapávací misky. Vesměs je to ale také jednoduché a intuitivní a můžete si tak dopřát dobrou kávu, která vychází cenově o něco příjemněji než kávové kapsle. Navíc si můžete vybírat z nepřeberného množství čerstvé kávy. Ale o tom více na konci článku. 

Pákový kávovar 

Nejnáročnější na údržbu jsou pak kávovary pákové, které sice připraví lahodné a silné espresso s úžasnou cremou, ale jejich čištění a údržba může zabrat relativně dost času. Musíte totiž čistit veškeré součástky zvlášť, tedy hlavici, sítko, parní trysku, páku a případně i další vybavení. Pokud máte doma dražší pákový kávovar, pravděpodobně jste k němu dostali i nějaké vybavení, jako je například kartáček určený k čištění. Dále budete potřebovat zhruba jednou týdně čistící prostředek, přičemž nejčastěji se jedná o práškový čistič. Se zhruba stejnou frekvencí bude pravděpodobně nutné čistit také mléčné trysky, které je třeba umýt pomocí dalšího specializovaného přípravku. Parní trysku pak doporučujeme umývat před a po každém použití upuštěním páry. Pokud jde o údržbu dalších částí, které jsou například specifické pro váš kávovar, doporučujeme se řídit radami, které uvádí výrobce v návodu nebo informacemi, které máte k dispozici od prodejce. 

jak udržovat kávovar 2

Nezapomeňte kávovar naplnit dobrou kávou 

Suma sumárum se tak dá říct, že nejjednodušší na údržbu je kávovar kapslový, kde si ale bohužel nemůžete vybrat úplně kteroukoliv kávu. Naproti tomu automatický je jakýsi zlatý střed, kde si zvolíte kávu víceméně podle svého gusta a on vám vše připraví. Chuťově nejlepší kávu však bezpochyby připraví kávovar pákový, proto ho také najdete v mnoha kavárnách. Zároveň je však nejnáročnější na údržbu, což nemusí být pro každého. Na druhou stranu po chuťové stránce nebudete u pákového ani automatického kávovaru litovat. A jakou kávu do nich vybrat? My bychom doporučovali prozkoumat nabídku našich výběrových arabik z celého světa a vybrat si některou z nich. Jestli však hledáte sázku na jistotu, sáhněte rovnou po naší autentické kávě espresso Latino Café, která nabízí vyváženou porci kofeinu a skvělou intenzivní chuť italského espressa.