Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Moka konvička: Nutnost pro milovníky silné kávy

Znáte moka konvičku? Pokud pravidelně čtete naše články, jako je například ten o alternativních přípravách kávy, jistě už jste na tento nenápadný, ale neskutečně užitečný vynález někdy narazili. V tomto článku se však moka konvičce budeme věnovat do detailu a seznámíme vás jak s její historií, tak i s principem fungování a samozřejmě vám doporučíme konkrétní modely z naší nabídky. Pojďme se na to podívat.

Jak moka konvička vznikla?

Pokud patříte mezi milovníky kávy, jistě vás nepřekvapí, že moka konvička pochází z Itálie, kde ji vynalezl až ve 40. letech 20. století jistý Alfonso Bialetti, který v Itálii vlastnil továrnu na hliníkové produkty. Pro někoho může být překvapivé, že se jedná o poměrně čerstvý vynález, avšak je důležité si uvědomit, že po dlouhou dobu byly primárním místem konzumace kávy kavárny, které zažívaly obrovský boom. Tehdejší vybavení na domácí přípravu za moc nestálo a vzhledem k technickým parametrům mohlo být někdy i nebezpečné. Ačkoliv italský podnikatel svůj vynález pojmenoval moka express, kromě označení moka konvička se vžilo také slovo bialetka vycházející z autorova příjmení. Bialetti je dodnes předním producentem nejen moka konviček, ale také kávy, na kterou při cestách nejen po severu Itálie určitě narazíte.

moka konvička

Jak moka konvička funguje?

Moka konvička představuje poměrně důmyslný mechanismus, který je ale naprosto intuitivní a jednoduchý. Ve spodní části konvičky je voda, která jakmile se přiblíží bodu varu, začne vyvíjet tlak a následně provře skrze sítko s kávou a do vrchní části celé konvičky vám nateče prvotřídní káva. Důležité je však dbát několika následujících rad. Zaprvé vodu do konvičky dávejte pouze těsně pod ventil, který snad každá správná moka konvička obsahuje. Kávu doporučujeme použít mletou jen o něco málo hruběji než na espresso a do sítka ji, narozdíl třeba od pákového kávovaru, zbytečně netlačte, stačí jen prstem nebo například nožem zarovnat v rámci sítka do roviny. Pak moka konvičku řádně zašroubujte, čímž předejdete nechtěnému vytékání vody při varu, postavte ji na zdroj tepla a čekejte, než začne káva vytékat do horní části konvičky. Poté ji stačí stáhnout z tepla a rovnou můžete servírovat.

Jaké má výhody?

Kromě snadné přípravy má káva z moka konvičky také celou řadu dalších předností, z nichž jednou z nejvýraznějších je bezpochyby velmi silná a příjemná chuť. Ačkoliv tohle vybavení stojí většinou jen pár stovek korun, intenzita připravené kávy dokáže spolehlivě nahradit třeba italské espresso. Bohužel však musíte oželet cremu, kterou moka konvička udělat neumí. Jinak ale musíme říct, že i vzhledem k bezproblémové údržbě je bialetka skvělým vynálezem. 

moka konvička 1

Další zajímavosti o moka konvičce

O moka konvičce by se toho dalo napsat opravdu hodně, a proto pro vás máme i pár zajímavostí. Tou první je, že Renato Bialetti, syn zmíněného vynálezce, který se zasloužil o globální renomé značky, byl po své smrti uložen do urny ve tvaru bialettky, o čemž informovala i zahraniční média. Některé legendy také naznačují, že vynález moka konvičky byl inspirován prvními pračkami, které využívaly zdroj tepla k ohřátí vody, která následně protékala úzkými trubicemi. A do třetice se hodí také zmínit, že dnes už existují i moka konvičky z různých tvarů i materiálů, z nichž některé dokonce mají i vlastní topné těleso a vy si můžete přesně načasovat, kdy budete svoji kávu chtít. 

moka konvička 3

Jakou doporučujeme vybrat?

I když na trhu máte obrovské množství různých moka konviček, u nás v Čajové zahradě jsme vsadili na moka konvičky Venezia, které nás kromě nádherného designu nadchly také funkčností a samozřejmě praktičností. Je možné je dokonce i bez problémů používat na indukci, což se v dnešní době opravdu hodí. A díky dostupnosti v hned 10 barevných provedeních si můžete vybrat takový model, který skvěle zapadne do vaší domácnosti a který vám bude dělat radost snad několik dalších let.