Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jsou pyramidové čajové sáčky lepší?

Pokud čtete naše články pravidelně, možná už jste stihli zaregistrovat, že nejsme příliš velcí fanoušci sáčkových čajů. V případě, že pro vás ale sypaný čaj z nějakého důvodu není úplně vhodnou volbou, si možná můžete říkat, jestli není lepší alespoň takový balený čaj, který je v sáčku ve tvaru pyramidy. Je to jen marketingový trik, nebo to má nějaký smysl? Na to se podíváme v tomto v článku. 

Jsou sáčkové čaje dobrá volba? 

Na samotný úvod tohoto článku se hodí připomenout pár negativ sáčkových čajů, o čemž jsme psali třeba v našem samostatném článku. Sáčkové čaje sice nabízí o něco rychlejší přípravu a jsou celkově pohodlnější, protože pak nemusíte například umývat konvičku, ale na druhou stranu se do nich mnohdy používá méně kvalitní a ne tak čerstvý čaj. Nehledě na to, že sáčky mohou obsahovat mikroplasty a louhování sáčků obsahujících lepidlo nebo kovové sponky může negativně ovlivnit výslednou chuť čaje. A to u prémiových produktů samozřejmě není žádoucí. 

pyramidové sáčky 1

Jak je to s pyramidami?

Čaje v pyramidových sáčcích zažily obrovský boom před pár lety a část lidí na ně nedá dopustit. A pravda je, že mohou být lepší volbou než klasické čajové sáčky hned z několika důvodů. V pyramidových sáčcích je více místa, což znamená, že se všechny obsažené složky mají dostatek prostoru vyluhovat a vy si tak čaj teoreticky užijete. Zároveň ale může být louhování ze stejného důvodu o něco rychlejší a na svůj ranní šálek tak nebudete muset zbytečně dlouho čekat. Pokud si koupíte prémiové pyramidové čaje, můžete čekat, že výrobce použil lepší čajové lístky a celkově kvalitnější suroviny, protože větší prostor uvnitř sáčku umožňuje i použití větších lístků, celých kousků skořice nebo například větší kousky pomerančové kůry. Zároveň jsou pyramidové sáčky poměrně dobře skladné a jelikož jsou poměrně odolné, můžete si je vzít třeba na nějakou vícedenní túru. A v neposlední řadě také působí o něco prémiovějším dojmem než klasické sáčky. Pokud tak chcete udělat radost nejen sobě, ale zároveň plánujete někomu dát čaj jako dárek, určitě s pyramidovými sáčky máte větší šanci na úspěch. Zjistěte si ale předtím, zda obdarovaný nepreferuje spíše třeba sypané čaje, protože v takovém případě by mu kola udělat radost spíše některý z našich sypaných čajů

pyramidové sáčky 2

Jaký čaj doporučujeme vybrat?

Pokud nutně netrváte na sáčkových čajích, určitě bychom se přikláněli raději k čajům sypaným, které poskytují mnohem širší výběr. Jen na našich stránkách si můžete vybírat z velkého množství bílých, černých, zelených, žlutých i červených čajů, a to ani nemluvíme o různých ovocných nálevech či bezkofeinovém rooibosu či honeybushi. Takovou variabilitu u sáčkovaných čajů budete hledat jen těžko. Jestli ale trváte na sáčkových čajích, doporučovali bychom se podívat na nabídku společností Shoti Maa a také Hari Tea, které produkují bavlněné sáčky bez kovových sponek či lepidel, které by ovlivňovaly chuť nebo představovaly zdravotní riziko. A aby toho nebylo málo, tyto sáčky plní surovinami, které z valné většiny pochází z ekologického zemědělství a nesou tak označení BIO. Schválně vyzkoušejte jejich ochutnávkový Buddha Box a přesvědčte se, že i sáčkové čaje mohou být kvalitní a chuťově skvělé.