Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Káva v kapslích: Naleštěná bída, nebo dobrá káva?

Chcete si připravit opravdu výjimečnou kávu s jemnou cremou zmáčknutím jediného tlačítka? Pak jste určitě museli narazit na kapslové kávovary, které se vyznačují nízkou pořizovací cenou a schopností připravit různé velikosti kávy doslova během pár vteřin. Je taková káva ale skutečně dobrá? Vyplatí se investice do kapslového kávovaru? A v čem je háček? Na to všechno se podíváme v tomto článku. 

Kapslový kávovar a kapsle

O kapslovém kávovaru jsme již psali v některých z našich minulých článků, například v souvislosti s údržbou kávovaru. Ve skutečnosti je to zařízení, do kterého nalijete vodu, do připraveného otvoru strčíte kapsli s kávou, zmáčknete páku a stisknete tlačítko označující velikost vámi preferované kávy. A přístroj se sám postará o to, že dostanete během chviličky čerstvou a teplou kávu. Za zmínku stojí také kávové kapsle, které jsou vyrobené buď z plastu nebo z hliníku a ve kterých se nachází káva. Jedna kapsle obvykle pojme kolem 5 gramů kávy a aby si udržela čerstvost, je neprodyšně uzavřena v kapsli pomocí ochranného obalu, který propíchnete až zmíněným stlačením páky u kávovaru. 

káva v kapslích 1

Výhody a nevýhody kávových kapslí

Pokud přemýšlíte o kapslovém kávovaru, měli byste vědět, že přináší celou řadu různých výhod. Kromě snadné přípravy se hodí vyzdvihnout, že jelikož jsou kapsle vždy identické, dostanete každý den stejně chutnající kávu. Zároveň mnoho výrobců na produktu či na internetových stránkách uvádí, jakou kávu daná kapsle obsahuje a kolik kofeinu v ní najdete, takže se vám bude snadno dodržovat doporučené množství kofeinu

Na druhou stranu však má kapslový kávovar i své výrazné nevýhody, které musíte před nákupem dobře zvážit. Ačkoliv samotný kávovar seženete za pár stovek či nižší tisíce korun, kapsle jsou poměrně drahé. Dokonce i v supermarketu se dnes dají sehnat balíčky 10 kapslí za cenu kolem 120 korun, což znamená, že jedna kapsle vyjde asi na 12 korun. Ve slevě se pak můžete přiblížit asi 10 korunám za šálek kávy, ovšem i to je poměrně dost. Problematické zároveň mohou být i kapsle po stránce ekologie, protože zatímco obyčejná kávová sedlina má celou řadu využití, použité kapsle musíte s největší pravděpodobností vyhodit. Nutno však podotknout, že tato situace se lepší a dnes již řada prodejců nabízí zároveň i recyklaci použitých kapslí. 

káva v kapslích 2

Mají kapsle smysl?

Před nákupem kapslového kávovaru musíte počítat s tím, že to, co ušetříte na kávovaru, budete muset doplatit na ceně kávových kapslí a pokud jste zvyklí pít třeba dva až tři šálky za den, dost možná se vyplatí popřemýšlet nad možností automatického kávovaru, který sice vyžaduje o něco náročnější údržbu, ale zato vás každý šálek vyjde o něco levněji a navíc budete mít podstatně větší variabilitu v tom, jakou kávu vybrat. Dnes se do kapslí samozřejmě dává už i výběrová káva, ovšem výběr je poměrně omezený a musíte se vždy zároveň ujistit, že nabízené kapsle jsou kompatibilní s vaším kávovarem, protože jinak vám budou k ničemu. Pokud jste přesvědčeni o tom, že chcete pákový kávovar a chcete nějakou tu korunu ušetřit, není od věci popřemýšlet nad nákupem znovupoužitelných kapslí, které pak můžete opakovaně plnit třeba naší čerstvou arabikou. Budete si tak moci ovlivnit intenzitu i množství použité kávy a zároveň můžete postupně vystřídat klidně veškeré kávy z naší nabídky.