Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kávu nemusíte pít jen ráno. Vyzkoušejte ji před sportem a zhubněte

Přemýšleli jste někdy o tom, ve které části dne pijete kávu nejraději? Někdo se těší na svůj ranní šálek bezprostředně po probuzení, někomu vyhovuje si dopřát porci kofeinu až po cestě do práce a někdo kávu pije třeba o obědové pauze. Možností je zkrátka a dobře opravdu mnoho a každý má v tomto ohledu trochu jiné preference. Přemýšleli jste ale o tom, že káva se dá pít i před sportováním? A má to překvapivě mnoho benefitů. Na některé z nich se podíváme v tomto článku. 

Proč pít kávu před sportem? 

Káva, tedy lépe řečeno kofein coby významný stimulant schopný oddálit únavu a podpořit mentální i fyzickou výkonnost, je mezi vědci opravdu hojně zkoumanou látkou a řeší se jeho využití v celé řadě různých oblastí. Jednou z těch nejzajímavějších je také sport, protože sportovci mnohdy usilují o maximální výkony a přemýšlí o nejrůznějších možnostech, jak posunout své hranice. Tak například byly provedeny studie, které kofein dávají do souvislosti například se zvýšenou výkonností, silou a celkovým aerobním výkonem, ale i lepší pozorností. V praxi to tedy znamená, že pokud například přijdete unavení z práce nebo ze školy a chcete si ještě zacvičit, může vám káva opravdu pomoci se tréninku dostat a podat na něm co možná nejlepší výkon. Dobré je si ovšem v takovém případě hlídat ranní příjem kofeinu, abyste za den nepřekročili optimální dávku.Také se hodí zmínit, že kofein je vhodný jak pro rekreační, tak i pro profesionální sportovce. Nejedná se však o žádný revoluční vynález, pokročilejší sportovci mnohdy užívají různé předtréninkové doplňky stravy, kde kofein figuruje jen jako jedna z mnoha účinných látek. Pro běžné sportovce je však šálek kávy naprosto dostačující a navíc dobře chutná.

káva před sportem 1

Kdy si dát kávu před tréninkem

Některé z hojně prováděných studií zaměřených na kofein ve sportu se ovšem nesoustředí jen na to, jaké má tato látka využití, ale řeší také ideální načasování a množství. Z provedených výzkumů proto vyplývá, že nejlepší čas na kávu je zhruba mezi 45 a 60 minutami před tréninkem, protože zhruba tolik času potřebuje kofein na plné vstřebání. Pokud byste tak kávu pili třeba bezprostředně před začátkem tréninku, mohla by začít fungovat až skoro na konci vašeho cvičení. Efektivní dávka přitom představuje v rozmezí 2 až 6 mg na kilogram vaší hmotnosti a jelikož jedno espresso obsahuje, jak jsme rozebírali v samostatném článku, v průměru 77 mg kofeinu, nebojte se si klidně připravit espresso dvojité nebo třeba některý z kávových nápojů jako je flat white, které obsahuje dvě dávky kávy s mlékem. 

káva před sportem 2

Na co si dávat pozor? 

Na druhou stranu musíme upozornit, že problematika kávy před tréninkem není ani zdaleka jen černobílá. Tak například někomu nemusí úplně vyhovovat vypít větší množství tekutin před tréninkem, takže například velká porce kávy z některého z populárních kavárenských řetězců nemusí být úplně dobrý nápad. Největší problém je ale asi v tom, že kofein dokáže v našem těle působit klidně až několik hodin a pokud chodíte cvičit až večer, může vám tento stimulant narušovat poklidný spánek. Pro večerní tréninky tak možná káva není úplně nejlepší nápad, ale pokud chodíte cvičit ráno nebo kolem poledne, může být úplně skvělá. A ať už hledáte kávu na klidné ranní popíjení před prací, nebo na nabuzení do náročného tréninku, podívejte se na naši nabídku čerstvých arabik z celého světa, kde najdete desítky zajímavých káv.