Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Káva a zápach z úst: Proč vzniká a jak na něj?

Život bez kávy si většina z nás snad nedokáže ani představit. Jistě se vám ale už někdy stalo, že jste si kávu nemohli dát například těsně před nějakou schůzkou, protože jste si nemohli dovolit, aby vám byla káva nepříjemně cítit z úst. A nutno podotknout, že toto negativum alespoň čas od času potrápí asi každého kávového konzumenta. V tomto článku se proto podíváme na to, proč vlastně zápach z úst po kávě vzniká a jak na něj vlastně vyzrát. 

Proč vzniká?

Ze všeho nejdřív by bylo dobré si říct, proč zápach v ústech po kávě vůbec vzniká. A zajímavé je, že těch příčin je dokonce celá řada. Zaprvé je to fakt, že káva obsahuje obrovské množství různých látek, mezi nimiž jsou i sloučeniny síry. A pokud jste někdy například používali sirnou kosmetiku nebo například byli v lázních se sirnou vodou, jistě vám nemusíme vysvětlovat, jak aromatická tato látka je. Kromě toho ovšem některé z dalších látek obsažených v kávě podporují reprodukci bakterií vyskytujících se v ústech a v neposlední řadě se hodí dodat, že kombinace kofeinu a taninů může u některých lidí vyvolat sucho v ústech, které může celou situaci ještě zhoršovat. Ačkoliv důvodů pro zápach z úst je tedy několik, tato situace není neřešitelná.

káva a zápach z úst 1

Jak zápach z úst omezit?

Jak pravděpodobně již sami víte, asi nejefektivnějším řešením pro odstranění zápachu z úst po kávě je vyčistit si zuby po každém šálku kávy. To jde samozřejmě dělat v případě, že kávu pijete ráno než vyrazíte do práce, ovšem pokud si kupujete například kávu s sebou v kavárně, půjde to jen velmi těžko. V takové situaci by bylo ideální po kávě použít žvýkačku nebo nějaký bonbon, který dokáže zápach z úst efektivně eliminovat. Nouzovým řešením ale může být alespoň vypít trochu čisté vody (která se například v kavárně ke kávě mnohdy servíruje automaticky), nebo si dát něco malého na jídlo, čímž charakteristické aroma kávy také dobře eliminujete. 

Jak tomu předcházet?

Ačkoliv tedy nějaká řešení existují, upřímně řečeno žádné z nich není tak úplně spásné. Ideální proto je před důležitými schůzkami, kdy si nemůžete zápach z úst dovolit a nebo nemůžete například žvýkat žvýkačky, kávu úplně vynechat a dát si raději třeba čaj nebo maté, které nemusí nepříjemné pachy vyvolávat. Pokud byste už nutně trvali na kávě, lepší možností je vychutnat si ji bez jakýchkoliv aditiv. Jak mléko, tak případný cukr mohou zápach z úst ještě zhoršovat, takže je lepší si dát jen černou kávu, jako je espresso, lungo nebo třeba red eye

káva a zápach z úst 2

Nejlepší je dát si kávu doma

Vzhledem k tomu, že na cestě na důležitou schůzkou toho s nepříjemným zápachem z úst po kávě příliš mnoho nevymyslíte, vychází možná nejlépe si dopřát kvalitní kávu v pohodlí domova. A přesně od toho je tu naše nabídka kvalitní kávy, kde najdete arabiku z desítek zemí světa, takže si snad každý dokáže najít svého favorita. Dát si před náročným dnem šálek dobré kávy doma a následně si vyčistit zuby, je na zápach z úst snad vůbec nejelegantnější řešení. S naší kávou se navíc po chuťové stránce oproti kávě z kavárny nijak neochudíte.