Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kandys: Netradiční sladidlo, které stojí za zkoušku

Sladíte si čaj nebo kávu? Zatímco někdo si nedokáže představit svůj šálek kávy bez poctivé lžičky cukru a pořádné dávky smetany či mléka, někomu vyhovuje autentická a přirozená chuť těchto nápojů. Pokud patříte do první z těchto skupin, bude pro vás tento článek jako stvořený. Představíme si v něm totiž kandys, který může posloužit jako vynikající alternativa běžného cukru. Pojďme se na něj podívat. 

Co je kandys?

Ačkoliv název kandys zní tak nějak nicneříkajícně, možná vám bude připadat více povědomý cukrkandl. V obou případech se většinou myslí zkrystalizovaný cukr. Pro výrobu kandysu se nejprve vytvoří vysoce koncentrovaný cukerný roztok, který se umístí do velkých nádob a nechá se postupně krystalizovat. Podle toho, zda chcete dosáhnout bílého nebo hnědého kandysu, se používá buď klasický bílý rafinovaný cukr, nebo hnědý (třtinový) cukr obsahující i melasu. 

kandys 1

Jak se kandys používá? 

Kandys se dá většinou sehnat ve dvou základních variantách, přičemž ta první představuje obyčejné velké krystaly kandysu, a ta druhá je kandys přichycený přímo na dřevěné tyčince. Oba dva tyto druhy přitom mohou být použity k doslazení jakéhokoliv vašeho oblíbeného nápoje - od kávy a čaje až po grog, kakao nebo třeba bylinkové nálevy. Možností je zkrátka a dobře celá řada a někdo dokonce dává kandys i dětem jako alternativu bonbónů či lízátek. Ačkoliv kandys stále obsahuje cukr (a tedy není ani pro zuby, ani pro organismus jako takový úplně ideální), na rozdíl od mnohých sladkostí už neobsahuje žádná barviva, zvýrazňovače chuti ani jiná nežádoucí aditiva. 

Jak ho použít do čaje a kávy? 

Ačkoliv vaší fantazii se, minimálně co se týče využití kandysu, žádné meze nekladou, my určitě doporučujeme tento zkrystalizovaný cukr vyzkoušet do čaje nebo kávy. Otázkou ovšem zůstává, který vybrat. Podle nás je bílý kandys vhodný ke slazení lehčích čajů, jako jsou například zelené nebo bílé čaje. Naopak hnědý kandys vzhledem ke své o něco intenzivnější karamelové chuti hodí spíše do silných černých čajů a nebo do kávy. Na kandysu je skvělá nejen jeho zajímavá chuť, ale také jeho vizuální stránka. Když své návštěvě místo klasického sypaného cukru nabídnete spíše velké krystaly hnědého kandysu, budou pravděpodobně příjemně překvapeni. 

kandys 2

Kde kandys koupit? 

Kandys se dnes dá koupit v mnoha specializovaných kamenných obchodech a nabízí jej řada eshopů včetně toho našeho. U nás v Čajové zahradě ovšem můžete kromě několika druhů kandysu najít také zásobu nejrůznějších čajů i čerstvé kávy z celého světa. Nemusíte tak kupovat jen balíček poměrně levného sladidla, ale můžete si rovnou i doplnit zásoby kávy nebo čaje přesně podle vašich preferencí. V případě, že se rozhodnete vyzkoušet kandys, máte na výběr celou řadu možností. Zaprvé se musíte rozhodnout, zda chcete tyčinku, nebo celé kousky. Tyčinku u nás najdete jak bílou, tak hnědou a slouží zejména pro přidání do čaje a následné promíchání. Jedna tyčinka má 10 gramů a odpovídá tak dvěma kostkám cukru. Druhou možností jsou pak kandysové krystaly, které jsou menší a můžete jich tak do čaje nebo kávy použít tolik, kolik máte rádi a nejste limitovaní hmotností tyčinky. Seženete u nás přitom jak bílé krystaly, tak hnědé krystaly, které máme navíc i ve variantě velkých krystalů, které mohou posloužit třeba jako zmíněná náhrada bonbonů.