Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Nejčastější chyby při přípravě kávy: Na co si dát doma pozor?

Připravujete si kávu doma, nebo chodíte raději do kaváren? První ze zmiňovaných možností má celou řadu výhod - třeba že si můžete vybrat kávu dle svého gusta, můžete ovlivnit její množství i způsob přípravy a v neposlední řadě to vychází cenově mnohem příjemněji. Při domácí přípravě kávy na vás ale může čekat řada nástrah, které vám v konečném důsledku nedovolují získat z kávy maximum. Na co si dát pozor zjistíte v tomto článku. 

Chybu hledejte nejdříve v kávě

Pokud nejste spokojeni s šálkem kávy, kterou jste si v domácích podmínkách připravili, hledejte chybu v první řadě v kávě. Zaprvé může být problém vůbec v tom, jakou kávu kupujete. Jestli jste doposud volili levnou mletou kávu ze supermarketu, zkuste se podívat do naší nabídky čerstvých arabik z celého světa. Najdete tam kávy jen o něco málo dražší, ale narozdíl od supermarketu se u nás můžete spolehnout na to, že je káva čerstvě pražená. Pokud chcete maximální chuťový zážitek, určitě je nutné kávu také dobře skladovat, aby k ní nemohl žádný vzduch. K tomu mohou pomoci kvalitní dózy na kávu. Vůbec nejideálnější je kávu kupovat vždy zrnkovou a namlít si ji až těsně před přípravou, o čemž jsme důkladně psali v jednom z našich předcházejících článků.

příprava kávy 1

Co když to kávou není? Zkontrolujte vodu.

V případě, že máte k dispozici chutnou kávu, kterou dobře skladujete, melete ji až před přípravou a stále vám vaše káva není po chuti, může být problém někde jinde. Obzvláště v případě, že čerpáte vodu z vlastní studny, je na místě se zaobírat právě kvalitou vody, což jsme ostatně také řešili v samostatném článku. Kromě toho může chuť kávy ovlivňovat i chlor, takže ani v případě využívání centrálního vodovodu nemusíte mít nutně jistotu, že vám káva bude chutnat. Kromě složení vody může být chyba i v její teplotě a pokud si připravujete kávu některou z metod využívajících filtr, možná je na místě lehce snížit teplotu vody. 

Může být chyba i jinde?

Samozřejmě, že příčin, proč vám káva nechutná, může být celá řada. Kromě špatné kvality kávy (a jejího nevhodného skladování či úpravy) a problematické vody může být na vině třeba i nádobí, které používáte. Pokud není stoprocentně čisté, může to chuť kávy také ovlivnit. A nebo může být chyba úplně někde jinde. S kávou je proto dobré experimentovat, prozkoumejte, jaký stupeň mletí kávy vám vyhovuje, jaké množství je ideální, zda preferovat látkový či papírový filtr nebo třeba jak moc pražená káva vám vyhovuje. Zkrátka a dobře dosažení pro vás chuťově dokonalého šálku kávy vyžaduje čas a trpělivost. Rozhodně ale výsledek stojí za to. 

příprava kávy 2

Cesta za dokonalým šálkem kávy začíná u zrn

My v Čajové zahradě dobře víme, že cesta za dokonalým šálkem kávy začíná u kávových zrn, a proto pro vás máme širokou nabídku čerstvých arabik z celého světa, kde najdete desítky různých káv. A kdybyste náhodou měli náročnější požadavky, zkuste zavítat i do kategorie Premium-Exklusiv, kde máme opravdu raritní kávy, kterých se produkuje jen omezené množství a po kterých je poměrně vysoká poptávka.