Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Čím si ochutit čaj? Poradíme, které suroviny jsou nejlepší!

I když řada zapálených expertů by nikdy nedopustila, aby se tak geniální nápoj, jako je čaj, vůbec znesvětil nějakými dochucovadly, pro spoustu z nás je to běžná praktika. Schválně si vzpomeňte, kolikrát jste třeba při nemoci sáhli po pořádně silném černém čaji s citronem a medem. V tomto článku vám proto představíme hned několik více či méně tradičních dochucovadel, která doporučujeme vyzkoušet. 

Cukr ve všech jeho formách

Pro milovníky sladkého je samozřejmě jasnou volbou určité doslazení čaje, které lze provést mnoha různými způsoby. Asi nejjednodušší a v praxi nejpoužívanější je bílý cukr, který sám o sobě není tak výrazný, a proto neovlivní výsledné vnímání jednotlivých tónů čaje. Pro některé druhy čajů ovšem může být jako dělaný chuťově výraznější hnědý cukr s příjemnými karamelovými tóny. V případě oblíbeného honeybushe nebo některých indických černých čajů tak mohou být ideálním sladidlem velké krystaly hnědého kandysového cukru. Do ostatních čajů pak můžete použít bílý kandys. Část lidí pak sází primárně na med, který je skvělou volbou z pohledu vyššího obsahu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek, pro které je tak oblíbený zejména při různých respiračních onemocněních. 

ochucení čaje 1

Citron není jediné ovoce, které se dá použít

Když už jsme probrali rozdílné možností doslazení čaje, můžeme se podívat i na jiná dochucovadla. V této kategorii je velmi populární citron, který třeba zeleným čajům dodá příjemně osvěžující chuť a pořádnou dávku vitamínů. Do čaje se však dá přidat celá řada dalšího ovoce počínaje šťávou z citrusů jako je pomeranč či mandarinka až po nejrůznější sirupy z ostružin, malin, borůvek, nebo třeba exotického kiwi. Volba je jen a jen na vás. Musíte ale počítat s tím, že sirupy už samy o sobě dost zásadně změní chuť čaje, a proto rozhodně nepotěší nějaké ortodoxní konzumenty pravých čajů. Přidat je třeba do některého z našich ovocných čajů je opravdu skvělý nápad. 

Mléko pro milovníky černých čajů

Další surovinou, která nesmí chybět na našem seznamu, je samozřejmě mléko, které je mnohdy používané milovníky černých čajů. Skvěle ale vynikne třeba v námi doporučovaném čaji masala, kterému jsme věnovali i samostatný článek. Obecně řečeno mléko disponuje schopností neutralizovat přirozenou hořkost čaje, a proto se používá na zjemnění chuti. V dnešní době nemusíte zůstávat pouze u kravského mléka, do některých typů kávy či čaje můžete použít třeba i mléčné alternativy jako je mandlové, ovesné nebo sojové mléko. 

ochucení čaje 2

Bát se nemusíte ani bylinek

Pokud jste si už všimli našeho herbáře, pak jistě víte, že pro bylinky máme slabost. A kromě jiného se dají používat i do celé řady různých čajů, kterým dodají nejen zajímavější chuť, ale také celou řadu potenciálně prospěšných látek. Typickým příkladem může být třeba máta, která jde skvěle dohromady k některým zeleným čajům. Pokud se vám nechce tyto suroviny kupovat zvlášť a míchat je doma, můžete vyzkoušet třeba náš Touareg Speciál, který je kombinací gunpowderu a máty. 

A to je všechno? 

Ale vůbec ne! Právě naopak. Pokud rádi experimentujete, možností máte opravdu nespočetně. Záleží především na tom, jaké čaje po chuťové stránce preferujete a k nim už se sami nabízí různá aditiva - někdo si zamiluje například různé koření jako je skořice, někdo sáhne raději třeba po citronové trávě, zázvoru, javorovém sirupu a v letních měsících se dokonce můžete setkat i s doporučením na kombinaci ovocného čaje a zmrzliny. Všechno to ale začíná výběrem vhodného čaje, k čemuž jsou stvořené naše stránky