Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Velkozrnná káva Maragogype: Vsaďte na netradiční vzhled i skvělou chuť

O tom, že existuje celá řada různých kávových odrůd, jste už asi někdy slyšeli. Mohou se mezi sebou lišit třeba vůní, tvarem kávových zrn nebo barvou. Kávová zrna odrůdy maragogype ale poznáte na první pohled, protože jsou větší než ostatní. Proč se je vyplatí vyzkoušet? Na to se podíváme v tomto článku. 

Co je maragogype? 

Káva se standardně dělí na arabiku a robustu. Každá z nich má však celou řadu poddruhů a právě maragogype je jedním z nich. Vznikl totiž zkřížením arabiky a liberiky, ke kterému došlo v městečku Maragogipe v severobrazilské provincii Bahia. Od svého objevení v roce 1870 získala odrůda obrovskou popularitu a jeden čas byla dokonce servírována i na německém císařském dvoře. 

maragogype 1

V čem je jiná? 

Odrůda maragogype je jiná především v tom, že kávová zrna mohou dosahovat až 2 centimetrů, takže jsou klidně i o třetinu větší než jiná. Kromě netradiční velikosti ale zaujme svou chutí, která se u různých káv liší, ale pokaždé je velmi zajímavá. Některé kávy této odrůdy jsou spíše ovocnější s velmi jemnou chutí a náznaky acidity, u jiných dominuje hořkost a výrazné tóny čokolády, oříšků či karamelu. 

Kde se maragogype pěstuje? 

Dříve se maragogype pěstovala v celé řadě zemí, ovšem dnes ji co se pěstování týče válcuje žádanější arabika. Kvalitní a žádanou kávu odrůdy maragogype však stále můžete najít třeba v Mexiku, Nikaragui nebo Guatemale. Na světové produkci se kromě těchto tří zemí podílí třeba Honduras, Kongo, Salvador či domovina kávy maragogype, Brazílie. Každá má přitom nezaměnitelný chuťový profil a jedinečné vlastnosti, pro které je žádaná. 

maragogype 2

Jakou kávu maragogype doporučujeme vybrat? 

V našem eshopu se pro vás vždy snažíme vybírat to nejlepší, a jinak tomu není ani u káv odrůdy maragogype, kterou jsme vám v dnešním článku snad alespoň částečně přiblížili. Pokud vás zaujala natolik, že ji budete chtít vyzkoušet, doporučujeme sáhnout po kávě maragogype z Mexika, Guatemaly či Nikaragui. A jestli chcete raději zůstat věrní už známým odrůdám, nezoufejte. V našem eshopu si i tak zvládnete vybrat z desítek různých arabik z celého světa. A jestli máte náladu spíše na něco netradičního, sáhněte po některé z káv nabízených v naší sekci Premium – Exklusiv, kde máme celou řadu raritních arabik, které jsou něčím výjimečné a po kterých je velká poptávka.