Párování čaje s jídlem: Několik jednoduchých pravidel pro perfektní menu

Stejně jako u vína je dobré kombinovat sílu a intenzitu nápoje s obdobnými vlastnostmi jídla.

Černý čaj je v čajové škále ten nejsilnější. Proto si nejlépe rozumí s těžkými jídly, skvěle doplní hovězí nebo jehněčí maso, hodí se také například k hutnějším těstovinám, jako jsou například boloňské lasagne či špagety. Lehčí černé čaje s ovocným nádechem využijete nejlépe v kombinaci se sladkými dezerty.

Zelený čaj se dá sám o sobě použít do koření, svými zemitými tóny se hodí k vegetariánskému jídlu, k zelenému kari, lehkým kuřecím pokrmům či mořským plodům. Parádu udělá též ve společnosti kořenové zeleniny, brambor nebo sendvičů. Zelený čaj si rozumí s nedoslazovaným pečivem, ovocnými saláty, ale vynechejte jej při sladkém dezertu.

Bílý čaj je velmi jemný a tak vyžaduje podobný typ jídla. V kombinaci s výrazným pokrmem by se totiž jeho chuť vytratila. Ideální je příprava čaje k lehkým zeleninovým a vegetariánským jídlům, k salátům, jemným rybám, k sýrům a lehkým dezertům. Nejlépe si bílý čaj rozumí například s okurkovým salátem. Přesto jej však doporučujeme servírovat mezi jídly.

Seznamte se s matcha čajem

Oolong je dobré rozčlenit do dvou kategorií a párovat až podle nich. Lehký oolong výborně doplní mořské plody, mušle nebo humra. Květinová chuť oolongu se zajímavě rozvine v kombinaci sladko-slaných chutí. Vyzkoušeje například ke zmrzlině se slaným karamelem nebo s kvalitní čokoládou s krystalky soli. Tmavý oolong si troufá na těžší jídla. Zajímavě se propojuje s grilovaným a uzeným masem, kachnou, lososem nebo s pstruhem. Ze sladkých chutí se dobře hodí k intenzivnějším jídlům jako jsou například palačinky s javorovým sirupem či medem.

Pu-erh má velmi výraznou chuť, která doplní kuře nebo smažené pokrmy. Pu-erh je vhodné servírovat po mastném jídle, má totiž skvělé účinky na zažívání a pomáhá od pocitu plnosti.

Ovocné čaje a čaje s příchutí se hodí jako zábavné tečky k dezertům, ideální jsou například ke kvalitní tmavé čokoládě. Kořeněné orientální čaje skvěle doplní arabské sladkosti jako baklavu.

Ochucené čaje: Na co si dát pozor a jak se při výběru nespálit

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení