Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Párování čaje s jídlem: Několik jednoduchých pravidel pro perfektní menu

Stejně jako u vína je dobré kombinovat sílu a intenzitu nápoje s obdobnými vlastnostmi jídla.

Černý čaj je v čajové škále ten nejsilnější. Proto si nejlépe rozumí s těžkými jídly, skvěle doplní hovězí nebo jehněčí maso, hodí se také například k hutnějším těstovinám, jako jsou například boloňské lasagne či špagety. Lehčí černé čaje s ovocným nádechem využijete nejlépe v kombinaci se sladkými dezerty.

Zelený čaj se dá sám o sobě použít do koření, svými zemitými tóny se hodí k vegetariánskému jídlu, k zelenému kari, lehkým kuřecím pokrmům či mořským plodům. Parádu udělá též ve společnosti kořenové zeleniny, brambor nebo sendvičů. Zelený čaj si rozumí s nedoslazovaným pečivem, ovocnými saláty, ale vynechejte jej při sladkém dezertu.

Bílý čaj je velmi jemný a tak vyžaduje podobný typ jídla. V kombinaci s výrazným pokrmem by se totiž jeho chuť vytratila. Ideální je příprava čaje k lehkým zeleninovým a vegetariánským jídlům, k salátům, jemným rybám, k sýrům a lehkým dezertům. Nejlépe si bílý čaj rozumí například s okurkovým salátem. Přesto jej však doporučujeme servírovat mezi jídly.

Seznamte se s matcha čajem

Oolong je dobré rozčlenit do dvou kategorií a párovat až podle nich. Lehký oolong výborně doplní mořské plody, mušle nebo humra. Květinová chuť oolongu se zajímavě rozvine v kombinaci sladko-slaných chutí. Vyzkoušeje například ke zmrzlině se slaným karamelem nebo s kvalitní čokoládou s krystalky soli. Tmavý oolong si troufá na těžší jídla. Zajímavě se propojuje s grilovaným a uzeným masem, kachnou, lososem nebo s pstruhem. Ze sladkých chutí se dobře hodí k intenzivnějším jídlům jako jsou například palačinky s javorovým sirupem či medem.

Pu-erh má velmi výraznou chuť, která doplní kuře nebo smažené pokrmy. Pu-erh je vhodné servírovat po mastném jídle, má totiž skvělé účinky na zažívání a pomáhá od pocitu plnosti.

Ovocné čaje a čaje s příchutí se hodí jako zábavné tečky k dezertům, ideální jsou například ke kvalitní tmavé čokoládě. Kořeněné orientální čaje skvěle doplní arabské sladkosti jako baklavu.

Ochucené čaje: Na co si dát pozor a jak se při výběru nespálit