Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Masala chai: kořeněná čajová lahoda z Indie, která zahřeje

Kořeny tohoto nápoje sahají hluboko do minulosti. Podle některých odhadů dokonce až 9000 let. Servíroval se u královského dvora jako povzbudivý nápoj plný zdravotních účinků. Někteří historikové jej dávají do souvislosti s ájurvédskými lékaři. Zajímavé je, že až do příjezdu Britů na indické čajové plantáže v Assamu se do masala chaie většinou nepřidával čaj, který ho dnes proslavil.

Existuje nespočet variant přípravy masala chaie. Například v Kašmíru se místo černého čaje používá prášek ze zeleného čaje. Nachystat si můžete i jeho letní ledovou variantu - místo mléka stačí do zchladlého nápoje použít vanilkovou zmrzlinu. Směs koření a čaje můžete koupit již namíchanou a nebo si můžete připravit svůj doušek Indie podle receptu. Pro autentický zážitek zvolte kovové šálky a stejně jako indičtí chai baristé ve stáncích na ulici nezapomeňte nápoj chladit přeléváním z šálku do šálku pěkně z výšky.

Čaj honeybush si afričtí domorodci zamilovali kvůli chuti i účinkům na zdraví

Připravte si svůj domácí masala chai. Potřebovat na dva hrnečky budete:

4 hřebíčky

2 semínka kardamomu

1 rozlámaná tyčinka skořice

1/4 lžičky zázvorového prášku (použít můžete i čerstvý pro větší sílu)

špetka pepře

2 lžičky kvalitního černého čaje

2 šálky vody

1/2 šálku mléka

cukr

použít můžete také špetku fenyklu a muškátového oříšku

Jak se vaří masala čaj? Rozdrťte koření v hmoždíři nebo rozemelte v mixéru. Vložte všechny ingredience kromě mléka a cukru do rendlíku a přiveďte k varu. Nechte chvilku odpočinout pod pokličkou. Poté přidejte mléko a cukr (běžně se používají dvě lžičky na šálek), nechte chviličku vařit. Na tři minuty odstavte a lehce promíchejte. Můžete servírovat.

Vyzkoušejte chuť kvalitního masala chaie z Nepálu.